Sep 252010
 

FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşă din împrumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

Banii nu vor fi folosiţi pentru plata salariilor şi pensiilor ci vor ajunge în conturile BNR aşa cum a fost înţelegerea atunci când s-a bătut palma pentru acest împrumut. Pentru a primi această tranşă statul a trebuit să îndeplinească două condiţii: să plătească datoriile spitalelor în valoare de 1,9 miliarde de lei şi să adopte legea pensiilor.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat la începutul lunii septembrie că statul a achitat un miliard de lei în contul datoriilor către furnizorii privaţi din sănătate şi urmează ca împreună cu Ministerul Sănătăţii să asigure şi restul de bani.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL. PSD a depus joi la Curtea Constituţională o obiecţie de neconstituţionalitate care invocă, pe lângă altele, şi adoptarea legii în lipsa cvorumului cerut de lege. PNL a depus, de asemenea, la Curtea Constituţională o sesizare privind legea sistemului unitar de pensii publice.

Până acum România a încasat de la FMI 10 miliarde de euro şi deşi acest acord se apropie de final, principalele obiective ale acestor tranşe nu au fost îndeplinite. În România creditarea nu a fost relansată, împrumuturile sunt în continuare foarte scumpe, de exemplu pentru creditele de nevoi personale dobânzile depăşesc 20%, nici moneda naţională nu s-a întărit, euro fiind în continuare peste preagul de 4 lei.

Uniunea Europeană a acordat joi României cea de-a treia tranşă, în valoare de 1,15 mld. euro, din împrumutul agreat în anul 2009 pentru sprijinirea balanţei de plăţi, după ce Comisia Europeană a evaluat pozitiv punerea în aplicare, de către autorităţi, a programului de politici economice convenit.

sursa realitatea.net

FMI a aprobat eliberarea tranşei de peste 900 de milioane de euro
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.