Feb 012011
 

Reprezentanţii FMI au solicitat revederea modului de calcul al preţului gazelor naturale şi liberalizarea pieţei, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia condusă de Jeffrey Franks. Totodată s-a convenit cu Fondul ca trei din cele şapte mine ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) să fie închise până în 2018. UPDATE MEC: Propunerea de liberalizare aparţine FMI. ANRE face o analiză şi o va prezenta Guvernului.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut Ministerului Economiei să liberalizeze preţul gazelor pe piaţă, dar şi să schimbe formula de calcul a preţurilor, a declarat ministrul Ion Aritondupă întâlnirea cu delegaţia FMI.

“Am discutat cu misiunea FMI despre paşii care trebuie făcuţi pentru a asigura creşterea economică a României, inclusiv despre situaţia din minerit şi preţul gazelor în perioda următoare”, a afirmat Ion Ariton. Ministrul Economiei a mai precizat că FMI doreşte ca “preţul gazelor şi, de altfel, de la întreg procesul de energie să fie liberalizat”. “Noi, în cursul anului acesta, probabil undeva la jumătatea anului, va trebui să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi o liberalizare a preţului energiei pe piaţă”, a mai spus Ariton.

Potrivit specialiştilor, aceste modificări ar putea influenţa facturile pe care le plătesc consumatorii industriali.

Pe de altă parte, potrivit lui Ariton, a fost convenit cu Fondul un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei (CNH), urmând ca trei din cele şapte mine să intre într-un proces de închidere.

“Legat de sistemul minier, am ajuns la o concluzie împreuna cu cei de la FMI şi CE. Va trebui să prezentăm într-o perioadă relativ scurtă, chiar până la sfârşitul săptămânii, un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei, unde sunt cele şapte mine. Vrem să prezentăm un program de restructuare a acestui sistem, patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere, până în anul 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat”, a precizat Ariton.

Acesta mai spune că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI nu a fost abordat subiectul numărului de personal de la aceste mine, ci s-a discutat despre soluţiile de reintegrare şi reconversie profesională.

Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat de presă, că în cadrul întâlnirii cu reprezentaţii FMI s-a discutat “posibilitatea liberalizării preţurilor la gazenaturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi (spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interes public etc.)”, că “posibilitatea” a fost analizată, dar  “nu s-a luat nicio decizie în acest sens”.

Reprezentaţii Ministerului Economiei mai precizează că “în prezent, nu există nicio discuţie oficială în Guvern cu privire la liberalizarea preţurilor la gazenaturale, propunerea aparţinând doar FMI-ului“. “În următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezenta Guvernului, pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gaze naturale este viabilă sau nu“, se mai precizează în comunicat.

sursa realitatea.net

FMI cere României liberalizarea pieţei gazelor şi schimbarea modalităţii de calcul a preţului
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.