Dec 022010
 

Soarta concediului maternal se va decide săptămâna viitoare. Guvernul are în lucru cinci variante. SEMNEAZĂ AICI PETIŢIA REALITATEA.NET.

FMI propune un concendiu maternal de un an, plătit cu o sumă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

Coaliţia a amânat luarea unei decizii cu privire la modificarea concediului maternal, până luni. În urma întâlnirii de la Palatul Victoria, s-au stabilit cinci variante care vor fi analizate în următoarele zile.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, marţi, că le-a prezentat deputaţilor PDL trei variante de lucru privind concediul maternal şi a arătat că el susţine reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei la 12 luni şi acordarea de stimulente pentru mamele care revin la muncă în cel de-al doilea an.

Potrivit Realitatea Tv, una dintre variante prevede un concediu de maternitate de doi ani cu o indemnizaţie de maxim 1.000 de lei, o altă variantă prevede un concediu de doi ani cu o indemnizaţie de maxim 1.500 de lei, iar cea de-a treia variantă are un concediu maternal de un an şi o indemnizaţie de maxim 3.400 de lei.

O altă propunere vine din partea minorităţilor, altele decât cele maghiare. Acestea vorbesc de un concediu maternal de trei ani şi o indemnizaţie de 600 de lei. Cealaltă variantă este propusă de UDMR, un concendiu maternal de doi şi indemnizaţie de 2.500 de lei, dar şi schimbarea legislaţiei, astfel încât şi bunicii să poată primi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

“Mai sunt alte aspecte neluate în considerare: majoritatea copiilor sub 2 ani când sunt la creşă se îmbolnăvesc mult mai repede. Drept urmare, concediile medicale care ar trebui plătite ar trebui discutate, să vedem cam cât costă. Un ministru nu este un deputat oarecare şi când iese în public cu anumite decizii trebuie să fie deciziile coaliţiei, altminteri ne trezim cu haos”, a spus deputatul UDMR, Petru Lakatos.

Toate aceste propuneri vor fi analizate si duminică, la Palatul Victoria, iar o decizie finală va fi luată luni dimineaţa.

Mamele vor protesta pe 8 decembrie, în faţa Guvernului. Mamele apreciază că aceste măsuri vor avea un impact negativ asupra dezvoltării şi integrării copiilor în comunitate, mai ales în lipsa unui sistem integrat de servicii sociale de îngrijire şi creştere a copilului pentru primii trei ani de viaţă (creşe, grădiniţe).

FMI: Concediu maternal de un an şi indemnizaţie de 600-1.000 de lei
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.