Nov 182010
 

Cine este interesat de schimbările climatice îşi poate oferi propriul computer ştiinţei. Nu vă îngrijoraţi, nu trebuie să renunţaţi la el, ci doar să îl introduceţi într-un proiect-pilot care studiază fenomenele meteo extreme.

Trebuie să îl legaţi la acest proiect, denumitWeatherathome, printr-o reţea, putându-se astfel creşte capacitatea de calcul şi de examinare a tuturor posibilităţilor de interacţiune între variabilele meteorologice. Studiul va putea stabili dacă, din cauza schimbărilor climatice, fenomenele extreme vor fi mai dese. Computerul va fi folosit în timp ce va fi oprit.

În 2010 au fost trei evenimente meteo extreme, care nu s-au mai înregistrat în istoria recentă a omenirii: căldura tropicală din iulie în Rusia, cu temperaturi de peste 40 de grade timp de 3 săptămâni consecutive, ploile torenţiale din Pakistan în august şi o secetă cruntă în America, în zona Anzilor şi a Amazonului.

Proiectul Wheatherathome, susţinut de ziarul britanic The Guardian a pornit de la experimentul mondial de previziuni meteo, Climaprediction. Noua abordare a Wheatherathome este utilizarea, pentru prima oară, a modelelor climatice regionale pentru crearea unor previziuni mai realiste utilizând grile de 25-50km pătraţi, în timp ce modelele globale folosesc grile de 150km pătraţi.

“Modelele regionale simulează evenimentele atmosferice precum fronturile calde şi reci şi furtunile, dar şi interacţiunile lor cu ambientul”, a spus Richard Jones, cel care a creat modelele regionale la centrul britanic de cercetare climatică Hadley.

“Cu ajutorul computerelor personale putem să facem modele climatice mult mai repede şi mult mai des decât este acum posibil, chiar dacă am utiliza un supercomputer. Vom putea vedea astfel evoluţia climei pe perioade mari. În plus, este mult mai ecologic să folosim PC-uri închise decât un supercomputer“, a explicat Myles Allen, directorul grupului de climatologie dinamică de la Universitatea Oxford.

Proiectul Weatherathome se va concentra pe trei regiuni: Europa, Africa meridională şi SUA occidentale.

În Europa, se doreşte analizarea perturbărilor lente care produc o mare cantitate de precipitaţii, în perioade lungi de timp şi ce s-a întâmpla dacă oamenii nu a emite atât de multe gaze cu efect de seră.

Dacă vreţi să vă înscrieţi în proiect, accesaţi site-ul oficial al proiectuluiclimateprediction.net/weatherathome.

Folosiţi-vă propriul computer pentru a studia schimbările climatice
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.