Mar 282011
 

 

Stratul de ozon, care se subţiază cu o viteza foarte mare, şi care se afla deasupra Antarcticii, a fost detectat pentru prima dată de o reţea internaţională ce cuprinde 30 de staţii de sol care măsoară ozonul, montate în regiunile arctice şi sub-arctice, coordonate de cercetătorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetări Polare şi Marine.

 

O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în jurul perioadei 30-31 martie, scrieEurActiv.com

Stratul de ozon, care se subţiază cu o viteza foarte mare, şi care se afla deasupra Antarcticii, a fost detectat pentru prima dată de o reţea internaţionala ce cuprinde 30 de staţii de sol care măsoară ozonul, montate în regiunile arctice şi sub-arctice, coordonate de cercetătorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetări Polare şi Marine.

Ultimele predicţii ale institutului, bazate pe informaţiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, constau în faptul că stratul subţire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est, în zilele de 30 şi 31 martie.

“Pierderea de ozon se produce încă cu o viteză foarte mare şi, în momentul de faţă, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile”, a precizat Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener.

Încă se mai recepţionează informaţii privind pierderile de ozon din atmosferă, iar o echipă de cercetători din întreaga lume intenţionează să transmită un comunicat prin care să informeze populaţia cu privire la acest fenomen, în cadrul unei conferinţe ce va fi susţinută la Viena, pe 4 aprilie.

 

sursa realitatea.net

 

Gaura de ozon de la Polul Nord va ajunge deasupra României la sfârşitul lunii martie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.