Mar 312011
 

 

Space Alliance a anunţat joi că Goliat, primul satelit românesc, va fi lansat în spaţiu pe 1 septembrie cu racheta europeană Vega.

 

Data de lansare este însă orientativă şi se poate schimba oricând, în funcţie de mersul pregătirilor.

În operaţiunea Vega sunt implicate direct 7 ţări europene: Italia, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Elveţia şi Suedia. Grupul va fi reprezentat de ArianeSpace, cea care va oferi spre comercializare serviciile noii rachete şi va avea grijă de operaţiunile de lansare.

Vega intenţionează să se poziţioneze pe nişa lansatoarelor mici, undeva sub Ariane5 (lansatorul de clasă mare al lui ArianeSpace) şi noul venit- versiunea modernizată Soyuz (care va opera in segmentul mediu). Se estimează că Vega va deservi în medie cel puţin două lansări pe an, potrivit Space Alliance. Racheta Vega va fi lansată din Guiana Franceză.

România, aflată la prima sa experienţă spaţială cu satelitul Goliat, va intra astfel în linie dreaptă în perspectiva lansării.

Proiectul Goliat a fost iniţiat în anul 2005 de agenţia spaţială română ROSA beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON (declarat în 2005). Tot ROSA s-a ocupat de managementul şi coordonarea consorţiului de firme private care au beneficiat de contracte în cadrul acestui proiect.

Goliat este un nanosatelit de 1kg şi 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, având la bord o serie de experimente ştiinţifice:determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS), măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) şi captarea de imagini cu suprafaţa Pământului folosind o camera de observaţie de 3 mega pixeli instalată la bord şi cu o rezoluţie la sol de aproximativ 21x28m.

Satelitul va fi lansat într-o orbită eliptică cu înălţimea variind între 357 şi 1447 km şi înclinaţie de 71 de grade şi va fi operat cu ajutorul a două statii de sol-una situată la Măgurele şi cealaltă la Marisel, lângă Cluj.

Proiectului românesc şi altor opt sateliţi din aceeaşi categorie li s-a oferit şansa de a fi lansaţi gratis în zborul inaugural de test al rachetei europene Vega:

-SwissCube (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Switzerland)
-Xatcobeo (University of Vigo and INTA, Spain)
-UNICubeSAT (University of Rome, Italy)
-Robusta (University of Montpellier 2, France)
-AtmoCube (University of Trieste, Italy)
-e-st@r (Politecnico di Torino, Italy)
-OUFTI-1 (University of Liège, Belgium)
-PW-Sat (Warsaw University of Technology, Poland)

Aceşti 9 sateliti Cubesat se vor adăuga încărcăturii principale LARES (LAser RElativity Satellite) şi unui alt satelit italian- ALMASat (prescurtare de la ALma MAter SAtellite) o misiune demonstrativă dezvoltată începând cu anul 1993 de Facultatea de inginerie din cadrul Universităţii din Bologna, care ca şi predecesoarele programe realizate în Italia (Unisat1 si Unisat2) are la baza un concept modular capabil să integreze pe viitor o gamă largă de experimente ştiinţifice la un preţ de construcţie scăzut.

Money

MONEY.ro

 

Goliat, primul satelit românesc, va fi lansat în spaţiu pe 1 septembrie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.