Apr 012010
 

Deşi iniţial protestatarii RATB de la autobaza Titan au anunţat că nu vor ieşi joi seara pe trasee, în jurul orei 19 autobuzele şi-au reluat circulaţia.

Greva angajaţilor de la RATB  a luat sfârşit. După patru ore de discuţii cu primarul general, Sorin Oprescu,  protestatarii susţin că vor merge la serviciu abia vineri, când vor respecta programul normal.

Nu li se va tăia nimic din salariu. Veniturille lor au scăzut pe fondul scăderii orelor suplimentare. Nu s-au mai putut da anul trecut ore suplimentare la nivelul la care se dădeau. Nu li se ia niciun spor de muncă grea, nu li se iau orele suplimentare. Am semnat protocolul propus“, a declarat Sorin Oprescu, la ieşire.

“89% din probleme lor sunt legate de management. Este un management defectuos”, a mai adăugat Oprescu.

Unii dintre angajaţii RATB l-au huiduit pe primar, alţii l-au aplaudat şi i-au mulţumit. Greviştii nu au anunţat încă dacă vor ieşi pe trasee, aşa cum a anunţat Oprescu.

Protestul a fost declanşat dis de dimineaţă. Aproximativ 2.000 de şoferi bucureşteni de troleibuze, autobuze şi tramvaie au refuzat să iasă cu maşinile pe traseu. Aceştia i-au convins şi pe colegii lor să se alăture protestului, motiv pentru care, la această oră, niciun mijloc de transport comun al RATB nu circulă în Capitală. Angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti se plâng de reducerea salariilor.

La autobaza Titan s-au strâns 500 de şoferi RATB, care au intrat în grevă. Oamenii aveau o listă de revendicări salariale, printre acestea numărându-se renegocierea salariului, reducerea orelor de muncă de la opt la şase cu păstrarea salariului, spor de condiţii grele de muncă de 20% şi spor de vacanţă de 80%.

Lista revendicărilor angajaţilor RATB, de două pagini, mai cuprindea acordarea sporului de vechime şi plata zilelor de sărbători legale triplu. Protestatarii mai cereau pensionarea la 58 de ani, conform fostei categorii a doua de muncă şi prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Transportatorului de 25% din viitorul salariu.
În plus, angajaţii RATB doreau o primă de vacanţă de 80% din salariu, iar noul salariu negociat să fie indexat cu inflaţia.

Nu doar şoferii RATB au fost în grevă, ci şi alţi angajaţi, precum electricienii sau controlorii.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a negociat toată noaptea cu angajaţii RATB, însă nu au ajuns la un punct comun.

Potrivit liderului sindical RATB, Vasile Petrariu, salariile angajaţilor RATB nu au scăzut, doar că bugetul RATB din acest an este la nivelul anului 2008. Acest lucru înseamnă un deficit de 55 de milioane de lei. “Până acum nu s-au întârziat salariile, nu au scăzut, doar că oamenii sunt îngrijoraţi şi se gândesc caă le-ar putea scădea salariile. În plus, angajaţii RATB au 3-4 niveluri de salarizare şi, potrivit protocolului din contractul colectiv de muncă, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, va avea loc o rearanjare salarială, iar şoferii vor fi încadraţi numai pe două niveluri. Totuşi, acest lucru nu înseamnă scăderi salariale”, a explicat Vasile Petrariu.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a susţinut că, de fapt, salariile şoferilor nu vor scădea, dar le-ar putea fi afectate veniturile. “Chiar dacă bugetul pe acest an este mai mic decât trebuia, acest lucru nu înseamnă scăderea salariilor de încadrare, ci a veniturilor”, a explicat Aron. Potrivit acestuia, salariul mediu al unui şofer RATB este de aproximativ 1.800 lei, iar cel net de 2.400 de lei, deoarece se adaugă sporuri de vechime şi de muncă grea.

Citeşte şi Oprescu: Veniturile şoferilor RATB nu vor scădea

sursa realitatea.net

Greva RATB s-a încheiat
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.