Mar 152010
 

Guvernul va discuta în primă lectură, în şedinţa care va avea loc miercuri la Iaşi, proiectul Legii Educaţiei şi proiectul de Lege ce prevede facilităţi pentru tinerii până în 35 de ani care înfiinţează firme.

După aprobarea în şedinţa Executivului, proiectul Legii Educaţiei va fi supus dezbaterii publice. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat recent că actul normativ impune un nou examen naţional la sfârşitul gimnaziului, care va cuprinde o probă practică, de utilizare a computerului, şi două probe scrise. Notele obţinute la aceste două probe şi “portofoliul educaţional” vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev îl va avea la sfârşitul gimnaziului. Potrivit lui Funeriu, “portofoliul educaţional” va fi impus la fiecare materie. Ministrul a dat ca exemplu istoria, unde portofoliul va fi constituit din nota propriu-zisă, o remarcă scrisă a profesorului despre elev şi “elemente de evaluare standardizată” – cronologia istorică, cantitatea de informaţie deţinută, calitatea expresiei. Noul proiect mai prevede nouă clase de gimnaziu.

Curtea Constituţională a decis, în noiembrie 2009, în urma unei sesizări a Partidului Naţional Liberal, că proiectul Legii Educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în luna septembrie a anului trecut, contravine Constituţiei. La finele lunii ianuarie 2010, premierul Emil Boc a anunţat că Executivul va trimite în Parlament noua formă a Legii Educaţiei până la finele lunii martie.

Cel de-al doilea proiect de Lege care va fi discutat în primă lectură în şedinţa de la Iaşi va stabili un regim juridic şi fiscal pentru microîntreprinderile înfiinţate de tinerii până 35 de ani. Calitatea de “firmă starter” se pierde la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii de plată sau de raportare ori declarare către organele statului. Aceeaşi calitate se pierde la data de 1 a lunii care urmează celei în care cifra de afaceri pe anul în curs a atins 200.000 de euro.

“Firma starter” are obligaţia de a prezenta Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC), în cel mult 30 de zile lucrătoare de la înfiinţare, un plan financiar pe cel puţin trei ani, întocmit de un expert financiar certificat, agreat de o entitate care poate să finanţeze sau să garanteze finanţarea afacerii (bancă, instituţie financiară nebancară, fond de investiţii). Firma mai este obligată să reinvestească integral profitul realizat în anul fiscal precedent astfel încât, la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării, capitalul social să fie de cel puţin 5.000 de euro.

“Firma starter” beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de timp în care societatea are această calitate. Scutirea se poate acorda pentru încă doi ani, în mod excepţional, dacă profitul obţinut se reinvesteşte integral în modernizarea propriilor mijloace fixe, în calificarea personalului, şi dacă se obţin profituri suplimentare prin deschiderea de noi puncte de lucru sau filiale. Scutirea suplimentară se acordă totodată pentru investiţii în protejarea mediului şi dacă au fost angajate, pe durată nedeterminată, pe posturi nou create şi menţinute în activitate minimum 12 luni, cel puţin şapte persoane, inclusiv şomeri.

Firmele mai beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci lucrători, angajaţi pe durată nedeterminată, pentru un venit impozabil echivalent a 500 euro. Pentru veniturile individuale care depăşesc pragul menţionat, diferenţa se impozitează potrivit legii. Alt beneficiu este scutirea angajatorului de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat de cinci salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. Aceleaşi firme pot obţine credite cu perioadă de graţie.

Guvernul estimează că aceste facilităţi vor duce la scăderea ratei şomajului, mai ales pe segmentul tinerilor cu vârsta sub 35 de ani.

sursa:realitatea.net

Guvernul discută miercuri Legea Educaţiei şi Legea ce oferă facilităţi la înfiinţarea unei firme
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.