Mar 262010
 

Preţurile oferite de autorităţi pentru exproprierea persoanelor care deţin terenuri în zona prin care va trece tronsonul şase al Autostrăzii Soarelui, Cernavodă - Constanţa sunt de până la şase ori mai mici decât cerinţele localnicilor. Proprietarii terenurilor nici nu se gândesc să vândă terenurile cu mai puţin de 20-30 de euro pe metru pătrat, în timp ce Guvernul le oferă numai cinci euro. În cazul Autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, autorităţile au oferit 17 euro/metru pătrat expropriat.

Preţul unui teren arabil poate creşte semnificativ dacă se construieşte un obiectiv important în apropierea sa. Nu mai vorbim de evoluţia preţului de vânzare în cazul în care obiectivul trebuie contruit pe locul respectiv şi cu atât mai mult dacă pe acolo va trebui să treacă  autostrada mult dorită de guvernanţi.

Guvernul României a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe traseul coridorului şase al Autostrăzii Soarelui, Cernavodă – Constanţa. Potrivit reprezentaţilor casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, cei care se vor ocupa de exproprieri pe tronsonul Cernavodă- Medgidia, lucrările de trecere a imobilelor private în proprietatea statului  vor începe după ce Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

Au cumpărat terenurile cu 5 euro/mp pentru a le vinde cu 30 euro/mp

Până atunci, localnicii “îşi pregătesc” terenurile şi majorează preţurile.

Potrivit reprezentanţilor unei agenţii imobiliare din Medgidia, oamenii ştiu deja pe unde o să treacă tronsonul 6 al Autostrăzii Soarelui, Cernavodă – Constanţa,  şi au început să aibă pretenţii la preţ. “Dacă înainte de apariţia zvonurilor cu construcţia Autostrăzii parcelele respective se vindeau cu 5-6 euro/mp, acum localnicii nici nu se mai gândesc să le dea cu mai puţin de 20-30 de euro/mp”, a explicat reprezentanul agenţiei imobiliare.

Unii constănţeni chiar au speculat momentul şi au investit special în acele terenuri. Ei sunt hotărâţi să ţină la preţ şi să primească mai mulţi bani de la stat. Terenurile respective sunt blocate în acest moment: toată lumea aşteaptă să înceapă marea expropriere.

Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte niciodată cu cea din târg, localnicii vor avea o surpriză când vor afla preţul pe care autorităţile sunt dispuse să îl ofere pentru parcelele respective.

Potrivit Hotărârii de Guvern ce permite declanşarea procedurilor de expropriere, suma globală estimată cu titlu de despăgubire este de aproape 88 de milioane de lei. Din aceşti bani va fi achitată o suprafaţă estimată de aproape patru milioane de metri pătraţi, ceea ce înseamnă că statul le oferă proprietarilor aproximativ 22 de lei pe metru pătrat, adică 5 euro. Este de până la şase ori  mai puţin decât cer ei.

Preţul oferit exproprierilor pentru Autostrada Soarelui sunt cele mai mici de până acum

Anii trecuţi Guvernul a alocat şi 17 euro/metru pătrat pentru exproprieri. Este vorba despre exproprierile suplimentare necesare pentru dublarea sensului de mers al Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti.

În cazul Autostrăzii Arad- Timişoara, guvernanţii au oferit aproximativ nouă euro pe metru pătrat expropriat.

sursa:realitatea.net

Guvernul oferă pentru exproprieri de şase ori mai puţin decât preţul zonei
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.