Oct 302010
 

De anul viitor, firmele care vor angaja adolescenţi şi tineri vor primi din partea statului câte 300 de lei pentru fiecare ucenic. În total, 110.000 de euro, pentru 1.500 de tineri, precizează Guvernul. Însă, la un simplu calcul reiese că doar 127 de ucenici vor fi beneficiarii programului care se va demara din ianuarie anul viitor.

“Tinerii între 16 şi 25 de ani vor beneficia de intrarea pe piaţa muncii într-un mod mai facil. Practic această modificare, pune angajatorul în situaţia în care primeşte o subvenţie de la Agenţia de ocuparea forţei de muncă de 300 de lei şi utilizează această subvenţie în scopul formării ucenicului. ste o promisiune făcută tinerilor. Am fost sprijinit în campania electorală de foarte mulţi tineri şi am primis în acel moment că voi veni cu o lege a primului contract de muncă”, a declarat Ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Într-un comunicat de presă, Guvernul anunţă şi câţi tineri vor putea fi ucenici de anul viitor.  Potrivit Ministerului Muncii, pentru anul 2011 bugetul alocat pentru formarea profesională a ucenicilor va fi de aproximativ 460.000 de lei, fiind estimat că vor beneficia aproximativ 1.500-1.800 de persoane de prevederile acestei legi.

Cifră optimistă însă dacă ţinem cont de faptul că perioada minimă de ucenicie este de 12 luni, iar maximă, de 3 ani, vedem că cei 460.000 de lei alocaţi pentru 2011 ar ajunge pentru 1.533 de luni de ucenicie. Împărţim la 12 luni ca să aflăm numărul de ucenici care pot fi ajutaţi într-un an, adică 127,3 ucenici. Este încă un exemplu care ne arată că fundamentarea unei astfel de măsuri de fapt costă mai mult decât efectele economice care vor fi obţinute.

Guvernul recunoaşte că exprimarea este alambicată şi că de fapt estimarea numărului de beneficiari a fost făcută în ideea că bugetul va fi suplimentat, dar nu se ştie cu cât şi nici când. Dar nici angajatorii nu sunt de acord cu aşa-zisul sprijin oferit de Guvern.

“Nu este avantajos să angajăm ucenici. Cei 300 de lei pe care îi oferă Guvernul sunt prea puţini în comparaţie cu cheltuielile reale pentru un ucenic”, a declarat patronul unei firme din Vaslui.

sursa realitatea.net

Guvernul s-a încurcat în calculele privind programul “Primul ucenic”
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.