Oct 262010
 

Amazonul, cea mai mare junglă din lume, a devenit un “superstar” al biodiversităţii în ultimii 10 ani, potrivit unui raport al WWF.

Între 1999 şi 2009, oamenii de ştiinţă au descoperit peste 1.200 de noi specii de plante şi de animale în Amazon, incluzând un anaconda de 4 metri şi un papagal cu pene în culorile curcubeului dar cu capul chel. Asta înseamnă că s-a descoperit o specie o dată la trei zile.

WWF a prezentat raportul “Amazon Trăieşte!” la conferinţa ONU asupra divesităţii biologice de la Nagoya, Japonia. Reprezentanţii guvernelor din lume se întâlnesc acolo pentru a discuta cum să oprească pierderea biodiversităţii din lume.

În ultimii 50 de ani, peste 17% din copacii din Amazon au fost tăiaţi, pentru a face loc agriculturii şi fermelor. 80% din terenurile defrişate sunt ocupate acum de vite, potrivit WWF.

WWF spune că guvernele din ţările în care se întind junglele Amazonului au făcut un progres serios în crearea zonelor protejate şi că anul trecut, rata defrişărilor din Brazilia a fost cea mai scăzută de când a început monitorizarea.

Plantele şi copacii din Amazon stochează între 90 şi 140 de miliarde de tone de carbon. Dacă un pic de acest carbon este eliberat în timpul defrişării, încălzirea globală va fi accelerată.

sursa realitatea.net

În Amazon se descoperă o specie nouă o dată la trei zile
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.