Nov 272010
 

Încălzirea globală a încetinit în ultimii zece ani, potrivit Met Office, întrucât în atmosfera Pământului există mai multă poluare, ce reflectă razele solare şi duce  la un efect de răcire.

Ultimele informaţii adunate de la 20 de instituţii ştiinţifice din întreaga lume arată că temperaturile globale sunt mai mari ca niciodată. Însă, creşterea temperaturilor din ultimii 30 de ani a început să încetinească.

Pământul s-a încălzit cu 0,16 grade Celsius din 1970, însă în ultimul deceniu creşterea a fost de doar 0,05 grade Celsius, potrivit institutului meteo britanic, Met Office.

Scepticii folosesc aceste informaţii drept dovezi pentru faptul că încălzirea globală este un mit.

Noul raport al Met Office spune că încetinirea încălzirii poate fi explicată prin mai mulţi factori. Şi, într-adevăr, gazele cu efect de seră emise de oameni sunt mai multe ca niciodată.

Una din sursele principale de poluare este Asia, unde creşterea imensă a centralelor pe bază de cărbuni duce la emiterea unor mari cantităţi de aerosoli, precum sulful. Acesta reflectă lumina soarelui, răcind suprafaţa Pământului.

Dr. Vicky Pope, directorul departamentului de Schimbări Climatice din Marea Britanie, spune că poluarea ar putea avea un efect răcoritor.

“O posibilă creştere a emisiilor de aerosoli din Asia în ultimul deceniu a contribuit substanţial la încetinirea încălzirii”, a declarat dr. Pope.

Un alt factor care a redus rata încălzirii este un minium prelungit în ciclul solar, ceea ce înseamnă că Terra primeşte mai puţină căldură de la Soare.

La încetinire contribuie şi fenomene climatice precum furtunile tropicale El Nino şi La Nina.

Dr. Pope a subliniat însă că temperaturile globale sunt încă în creştere şi 2010 este al doilea an călduros din istoria recentă, potrivit Met Office.

Alte instituţii, precum NASA, spun că 2010 va fi cel mai cald an din istorie, fiind cu 0.5 grade mai cald decât media din 1961-1990, de 14C.

Dr. Pope avertizează că lumea nu trebuie să se amăgească că am scăpat de încălzirea globală doar pentru că a încetinit. Pe termen lung, planeta se încinge, deşi pe termen scurt pare că se răceşte, după cum arată iernile pline de zăpadă.

Peste 190 de ţări se vor întâlni săptămâna viitoare la Cancun, în Mexic, la o conferinţă despre schimbările climatice, pentru a discuta despre cele mai bune metode de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât temperatura să nu crească cu peste 2 grade Celsius.

În prezent, temperatura a crescut cu 0.8 grade Celsius faţă de nivelul din vremurile pre-industriale.

sursa realitatea.net

Încălzirea globală a încetinit din cauza poluării
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)