Mar 312010
 

La aproape un an după ce Large Hadron Collider, cel mai puternic accelerator de particule din lume, a suferit o defecţiune majoră, acesta a fost pornit din nou cu succes.

Oamenii de ştiinţă vor folosit LHC-ul pentru a recrea condiţiile care au existat imediat după big-bang prin accelerarea unor particule subatomice într-un circuit subteran. Coliziunile vor produce energie de 10000 de ori mai fierbinte decât Soarele, fiind aşteptate circa 600 de coliziuni pe secundă. Cercetătorii speră ca aceste evenimente să ofere răspunsuri la mai multe întrebări, potrivit discovery.com.

1. Există bosonul lui Higgs (particula lui Dumenezeu)?

Profesorul de fizică Sau Lan Wu, de la University of Wisconsin-Madison, lucrează la detectorul ATLAS de la LHC şi cred că vor descoperi particula lui Dumnezeu. Şi-a petrecut ultimii 30 de ani în căutarea acestei particule, iar dacă va fi identificată atunci va explicat conceptul de masă şi va valida modelul cosmologic actual.

2. Ce este materia neagră?

Întunericul pe care îl observăm între stele nu este doar spaţiu gol. De fapt, planetele şi stelele pe care le vedem ocupă doar patru procente din universul cunoscut. Restul este format din ceva pe care nu îl putem observa, din care 25% este alcătuit din materie întunecată.

LHC-ul va permite cercetătorilor să identifice particule care alcătuiesc materia întunecată, fapt ce ne va ajuta să înţelegem alte obiecte din spaţiu.

3. Există alte dimensiuni?

Energia produsă la LHC ar putea fi suficientă pentru a deschide o uşă pentru particule în aşa fel încât să treacă din universul nostru tridimensional, într-unul cu mai multe dimensiuni. În timpul unei coliziuni, particulele ar putea să apară şi să dispară în mod spontan.

4. Ce s-a întâmplat după Big-Bang

Particulele subatomice precum protonii şi neutronii sunt formaţi din alte particule numite quarkuri. Acestea sunt legate unele de altele de particule numite gluoni. Un experiment de la LHC, numit ALICE, vrea să creeze quark-gluon plasma, o altă stare a materiei care a existat imedit după Big-Bang.

5. De ce este universul nostru format doar din materie?

Pentru fiecare particulă de materie ar trebui să există o particulă de antimaterie. Antimateria nu există în universul nostru, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce. Experiment LHCb va studia quarkurile pentru a înţelege diferenţa dintre materie şi antimaterie.

6. Cum putem studia radiaţiile cosmice?

Radiaţiile cosmice lovesc constant atmosfera Pământului. Numele de radiaţii este însă incorect pentru că este vorba de fapt de particule independente care se ciocnesc de atmosferă. Studierea acestui fenomen ne va oferi o înţelegere mai mare a universului, dar aceste experiment sunt foarte dificile.

7. Putem crea găuri negre?

Este o întrebare capcană. Oamenii de ştiinţă ştiu deja răspunsul la această întrebare. Răspunsul este nu, găurile negre nu pot fi create la LHC. Chiar dacă ar apărea găuri negre microscopice, aceastea s-ar dezintegra imediat.

8. Ar putea LHC-ul să dea naştere unei noi ere a internetului?

Volumul de date produs de accelerator este suficient să ocupe două milioane de DVD-uri, fiind echivalentul a 15 milioane de gigabytes împărţiţi de oamenii de ştiinţă din toată lumea.

Vechile acceleratoare de particule au forţat cercetătorii să dezvolte o nouă metodă de procesare a datelor, dând naştere astfel internetului. Un nou sistem dezvoltat acum permite oamenilor de ştiinţă din 120 de ţări să aibă acces la cercetările de la CERN.

sursa realitatea.net

Întrebările cele mai importante la care va răspunde LHC-ul
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.