Jan 062012
 

Istoria pescuitului la feeder povestita de Jan van Schendel, unul dintre cei mai experimentati pescari de stationar din lume.

jan_van_schendel_pescar_de_competi__ie_de_la_16_ani___i_unul_dintre_cei_mai_experimenta__i_sta__ionari__ti_din_lume_a597e4f.jpg

Sunt pescar de competitie de mai bine de 35 de ani si bineinteles ca in tot acest interval au avut loc evolutii spectaculoase in sportul nostru. De exemplu, am fost martori la aparitia carbonului, ceea ce ne permite acum sa pescuim cu vergi mai lungi, mai usoare si mai solide.

Noile sisteme de utilizare a elasticelor ne ajuta sa prindem pesti mai mari si, cu siguranta, un alt mare salt l-a constituit introducerea cupei de nadire, cu care putem nadi cu o precizie de 100%. Pentru mine, personal, nu exista niciun dubiu ca cea mai puternica evolutie dintre toate stilurile de pescuit a avut loc odata cu aparitia si dezvoltarea pescuitului la feeder.

Ca multe alte noi abordari din acest sport, si pescuitul la feeder a „erupt” din Marea Britanie, unde pescarii folosesc aceasta metoda de multi ani. Probabil ca prima tara europeana infectata cu virusul pescuitului la feeder este tara mea natala, Olanda. Eu insumi m-am implicat in asta chiar de la inceput.

La un moment dat, impreuna cu alti cativa pescari, am castigat in cadrul unui concurs o excursie in Irlanda de Nord si dreptul de a participa la Festivalul de Pescuit Bass de la Fermanagh. Peste tot la asemenea competitii organizarea este aceeasi. Concurentii trag la sorti sectiunea unde vor pescui, iar aceasta poate fi oriunde.


Celebrul campion olandez Jan van Schendel cu doua platici imense, pescuite la feeder

Unele sunt portiuni cu apa mica de pe un lac intins, altele sunt niste raulete inguste si adanci care leaga doua lacuri… ca sa n-o mai lungim, te poti trezi in situatii foarte diferite, care necesita metode de pescuit foarte diferite.

Bineinteles ca noi toti aveam vergile la noi si atat. Acest lucru a fost ok pentru pescarii care au avut destul noroc incat sa traga la sorti un vad de pescuit unde puteau folosi varga. Ceilalti pescari nu au fost atat de norocosi. Au tras vaduri de pescuit unde nu aveau alta optiune decat sa pescuiasca la waggler, slider sau feeder.

Eu m-am numarat printre pescarii norocosi, dar cei care nu mai vazusera asemenea metoda de pescuit pana atunci (vorbesc de anul 1979) nu se puteau opri sa nu vorbeasca despre asta. Pescuitul la feeder s-a dovedit metoda castigatoare, asa ca va imaginati ca am devenit foarte interesati de ea.

Celebrul campion olandez Jan van Schendel deschide, incepand cu numarul 102 al revistei Aventuri la pescuit, un miniserial in care prezinta evolutia pescuitului la feeder, stil de pescuit care castiga in randu pescarilor tot mai multi adepti pe toate meridianele.

Pentru continuarea articolului “Istoria Feeder-ului” de Jan van Schendel, nu ratati numarul de martie al revistei Aventuri la pescuit. Numarul 102 (martie) al revistei Aventuri la pescuit este disponibil la toate chioscurile de difuzare a presei.

Istoria pescuitului la feeder
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.