May 122010
 

Jupiter a pierdut una dintre celebrele sale dungi, lăsând emisfera sudică aproape goală. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru.

Suprafaţa planetei Jupiter este de obicei dominată de două dungi întunecate în atmosfera sa, una în emisfera sudică şi una în cea nordică. Imagini realizate de curând de un astronom amator au arătat că dunga sudică a dispărut.

Centura întunecată a fost prezentă la sfârşitul lui 2009, înainte ca planetă să se apropie prea mult de Soare şi să nu mai poată să fie observată de pe Pământ. Când Jupiter s-a întors în zona observabilă, centura ecuatorială nu mai exista.

Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. A fost absentă şi în 1973 când sonda spaţială Pioneer 10 a luat primele imagini de aproape. Centura a mai dispărut şi la începutul anilor 1900, potrivit newscientist.com.

Potrivit unei teorii a lui Glenn Orton de la Jet Propulsion Laboratory din California, dunga întunecată dispare atunci când alţi nori mai deschişi la culoare apar deasupra ei, dar nu este clar motivul formării acestora.

sursa:realitatea.net

Jupiter a pierdut o dungă
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.