Apr 292011
 

 

Lansarea navetei spaţiale Endeavour de vineri seară a fost amânată cu 20 de minute înainte de urcarea astronauţilor la bord, din cauza unor probleme tehnice, anunţă NASA.

 

Existau 30% şanse ca lansarea să fie amânată din cauza vremii nepotrivite, însă nimeni nu se gândea la probleme tehnice. Noaptea trecută o furtună electrică puternică a avut loc în  Cape Canaveral, fulgerele lovind platforma de lansare a navetei.

Astronauţii care se îndreptau spre navetă au fost întorşi din drum. Rezervorul de combustibil extern va fi golit de oxigen şi de hidrogen.

“Echipa de ingineri nu înţelege cum a apărut această problemă şi nu doreşte să continue lansarea”, a declarat comentatorul NASA George Diller.

Lansarea navetei era programată pentru 22.47, ora României, însă reprezentaţii NASA anunţă că lansarea a fost amânată pentru cel devreme duminică.Veţi putea urmări lansarea pe NASA TV, în high-definition.

Misiunea navetei va dura 14 zile, cu scopul de a transporta Spectrometrul Magnetic Alpha pe Staţia Spaţială Internţională, împreună cu provizii, echipament de rezervă şi alte echipamente şi experimente.

Spectrometrul Magnetic Alpha a fost construit pe parcursul a 17 ani şi va fi folosit pentru căutarea razelor comsice cu energie mare şi a particulelor care ar putea explica originea universului. El trebuia dus pe ISS în urmă cu câţiva ani, însă transportul său a fost amânat după dezastrul navetei spaţiale Columbia.

După ce se va întoarce pe Terra, Endeavour va fi scoasă din uz după 19 ani de serviciu, precum şi sora sa Discovery, care s-a pensionat luna trecută.

Politicianul Gabrielle Giffords, care încă se mai recuperează după ce a fost împuşcată în cap la un eveniment din Tucson, Arizona, în luna ianuarie, va fi şi ea prezentă la lansare, întrucât comandantul navetei este soţul ei, Mark Kelly. Preşedintele Obama şi familia sa vor urmări şi ei lansarea de la Kennedy Space Center.

Membrii echipajului misiunii STS-134 sunt comandantul Mark Kelly, pilotul Gregory H. Johnson şi specialiştii Drew Feustel, Greg Chamitoff, Mike Finke şi italianul  Roberto Vittori, de la Agenţia Spaţială Europeană.


Money

MONEY.ro

 

Lansarea navetei spaţiale Endeavour, amânată din cauza problemelor tehnice
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.