Jun 302010
 

Intre cele două acceleratoare există o rivalitate prietenească.

LHC sau Large Hadron Collider din Elveţia a depăşit pentru prima oară acceleratorul său rival din Statele Unite, Fermilab. LHC a înregistrta 10.000 de coliziuni pe secundă şi chiar dacă Fermilab deţine în continuare recordul pentru energia dezvoltată, acceleratorul elveţian va oferi cele mai multe rezultate.

Poate că este vorba şi de o “răzbunare” pentru veştile care au venit de la Fermilab în ultima lună, mai ales cea în care se spune că ar putea exista cinci bosoni ai lui Higgs, nu doar unul. Cele două acceleratoare sunt într-o competiţie prietenească, dar Tevatron-ului (cum se numeşte acceleratorul de la Fermilab) i-ar plăcea să descopere înaintea LHC-ului particulele, doar pentru a demonstra că mărimea nu este totul.

„Este clar că LHC-ul este noua vedetă, dar în doi ani vom scoate Fermilab-ul din afaceri”, a declarat în glumă Mike Lamont de la LHC.

Potrivit discovery.com, John Ellis, un fizician de la CERN a explicat cionirile de la LHC: „Protonii sunt particule complicate, sunt formate din quarkuri şi alte particule mai mici, iar ciocnirea lor este asemănătoare cu ciocnirea a două tomberoane de gunoi, pentru ca noi să numărăm apoi morcovii care apar din impact. Cu cât avem mai multe coliziuni, cu atât de apropiem mai repede de supersimetrie, materie întunecată, bosonul lui Higgs şi alte ramuri din fizică”.

sursa realitatea.net

LHC-ul a depăşit Fermilab la numărul de coliziuni
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.