Aug 062011
 

 

Nicolas Sarkozy, Jose Luis Zapatero şi Angela Merkel discută despre proiectul obligaţiunilor europene,  care presupune emiterea unor titluri de datorie comune statelor europene, garantate de către toate statele comunitare, cu scopul de a le permite economiilor cu probleme să aibă acces la împrumuturi. China a cerut vineri coordonare mondială pentru a evita o înrăutăţire a crizei datoriilor în Statele Unite şi Europa.

La capătul unei săptămâni negre pe pieţele europene, responsabilii politici ai zonei euro încearcă să găsească o soluţie. Nicolas Sarkozy va purta o discuţie cu premierul spaniol Jose Luis Zapatero şi apoi cu Angela Merkel. Preşedintele francez a abordat subiectul joi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, însă acest lucru nu a fost de natură să calmeze pieţele financiare.

Bursele europene au deschis vineri în coborâre, la minimele ultimelor 14 luni, după scăderi abrupte în SUA şi Asia, din cauza temerilor privind frânarea economiei americane şi extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro în Italia şi Spania.

Pe pieţe circulă zvonuri că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să cumpere obligaţiuni spaniole şi italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-şi achita datoriile – ce au dus la criza datoriilor suverane din Grecia, Irlanda şi Portugalia – s-au extins în prezent la Spania şi Italia.

În aceste condiţii, diferenţa dintre obligaţiunile germane – cele mai sigure din Europa – şi cele spaniole şi italiene a atins un nou record după introducerea euro, în 1999.

La Bucureşti, bursa a căzut cu 5,05% la deschiderea şedinţei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacţionând la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

În discuţiile lor, cei trei şefi de stat ar trebuie să evoce mai ales anunţul lui Olli Rehn, comisarul european pentru Economie, care a anunţat vineri dimineaţă o nouă etapă în dezbaterea asupra obligaţiunilor europene, scrie Le Figaro, ceea ce a fost resimţit favorabil la bursă. După o deschidere în scădere puternică, bursa din Paris şi-a redus pierderile, după o oră.

Comisia Europeană va prezenta la sfârşitul verii un raport asupra acestei chestiuni, care agită şi dezbină liderii europeni de doi ani. Proiectul prevede emiterea unor titluri de datorie comune statelor europene, garantate de către toate statele comunitare, cu scopul de a le permite statelor cu probleme să aibă acces la împrumuturi.

Pe scurt, este vorba despre titluri de datorie emise în numele Uniunii Europene, asemănătoare celor ale Trezoreriei Americane, care ar permite investitorilor să elimine teama insolvabilităţii unui anume stat.

Pe lângă dimensiunea economică, proiectul presupune şi decizii politice. Întrajutorarea statelor din zona euro a atras ostilitatea mai multor ţări, mai ales a Germaniei, care nu vrea să suporte sarcina datoriilor altor ţări. Proiectul a fost abandonat timp de şase luni şi scos din dulap pe 15 iulie, dar după două săptămâni a fost iarăşi stopat. Preşedintele Bundesbank spunea atunci că “nimic nu va fi mai bun pentru a distruge rapid şi durabil o politică bugetară stabilă, decât o asumare a responsabilităţii comune a datoriilor statelor. Exact acest lucru îl propun anumiţi politicieni şi economişti cu euro-obligaţiunile, pentru a rezolva probleme Greciei”.

Totuşi, proiectul prezentat de luxemburghezul Jean-Cluade Trichet şi de italianul Giulio Tremonles, presupune ca eurobondurile să nu substituie datoriile naţionale.

Situaţia burselor îngrijorează toate puterile economice ale lumii. Potrivit Agerpres, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a cerut vineri coordonare mondială pentru a evita o înrăutăţire a crizei datoriilor în Statele Unite şi în Uniunea Europeană.

‘Toate ţările trebuie să intensifice acţiunile de comunicare şi de coordonare, să impulsioneze reformele din sistemul financiar mondial şi să îmbunătăţească modul de conducere a economiei globale’, a declarat Yang, care se află în vizită oficială în Polonia.

Yang a avertizat că problema datoriilor suverane nu este încă controlată în Uniunea Europeană, existând totodată riscuri în ceea ce priveşte situaţia financiară a SUA, motiv pentru care şi-a exprimat dorinţa ca Washingtonul ‘să poată pune în mişcare politici monetare responsabile, pentru a menţine tendinţa de însănătoşire a economiei mondiale’.

În această săptămână, guvernatorul Băncii Populare din China, Zhou Xiaochuan, a salutat acordul stabilit pentru rezolvarea crizei datoriilor, însă a dat asigurări că va ‘urmări cu atenţie’ punerea în practică a acestui pact. Xiaochuan a semnalat, în acelaşi timp, că sentimentul de incertitudine pe piaţa americană a bondurilor afectează stabilitatea mondială din acest sector

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Liderii mondiali se reunesc de urgenţă pentru măsuri anti-criză
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.