Oct 222010
 

Poeţii au descris întotdeauna Luna drept argintie şi se pare că ştiau ei ceva: satelitul Pământului chiar are depozite de argint.

În afară de apă, sonda NASA care a fost prăbuşită anul trecut într-un crater lunar a descoperit şi concentraţii de argint şi de mercur.

Metalele au mai fost găsite şi înainte, în rocile lunare aduse de astronauţii Apollo, dar elementele erau atunci în cantităţi infime.

Noile informaţii, venite din misiunea Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), arată cantităţi mult mai mari de argint şi mercur în rămăşiţele din urma prăbuşirii care a avut loc în craterul de la polul sud, Cabeus.

Descoperirea oferă câteva sugestii despre cum s-a format apa pe Lună şi de ce este concentrată la poli, spun astronomii.

Când diverse obiecte se lovesc de suprafaţa Lunii, metalele  vaporizate precum mercurul şi argintul tind să migreze, atom cu atom, către polii mai reci, aşa cum vaporii de apă din atmosfera Pământului se condensează pe suprafeţele reci.

Apa şi alţi compuşi volatili aduşi de asteroizi şi comete  ar putea trece prin acest efect.

NASA a prăbuşit pe Lună, în craterul Cabeus, o rachetă Centaur. În urma impactului au rezultat 6.000kg de praf lunar, vapori şi alte materiale. Oamenii de ştiinţă au calculat că au fost eliberaţi 155kg de vapori de apă şi gheaţă în timpulimpactului, iar echipa estimează că 5-8% din materialul din crater este apă îngheţată.
sursa realitatea.net

Luna conţine depozite de argint care ar putea explica de unde provine apa
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.