Aug 212010
 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că Luna s-a micşorat continuu de la formarea sa.

Luna se micşorează, spun oamenii de ştiinţă care au remarcat o serie de trăsături geologice recente care apar atunci când un corp planetar se răceşte şi se contractă.

Aceste ridări ale faliilor apar atunci când terenul de pe o parte a faliilor geologice sunt proiectată mult pe verticală, creând un pereţi verticali care pot avea chiar şi 100 de metri înălţime.

Misiunile Apollo 15, 16 şi 17 au fotografiat circa 70 de asemenea trăsături geografice, în apropierea ecuatorului Lunii, dar Lunar Reconnaissance Orbiter de la NASA a găsit încă 14 ridicări ale faliilor, în diverse locaţii, acestea părând a fi prezente pe toată suprafaţa.

Potrivit nationalgeographic.com, pe măsură ce interiorul se răceşte, se contractă, şi Luna trebuie să îşi reducă volumul. Mai mult, se pare că aceste trăsături au apărut în ultimul miliard de ani, fiind relativ tinere. Pe baza acestor forme geografice, s-a estimat că diametrul Lunii s-a micşorat cu 182 de metri de la formarea sa.

sursa realitatea.net

Luna se micşorează
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.