Nov 272010
 

Condamnaţi la moarte! Bolnavii de SIDA din mai multe judeţe ale ţării au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul care îi ţine în viaţă. Asta pentru că banii pentru medicamentelor lor s-au terminat, iar Ministerul Sănătăţii nu a suplimentat fondurile.

Andrei are 33 de ani şi a contractat virusul HIV în spital, în urmă cu 10 ani. De atunci, viaţa lui depinde de medicamentele pe care le ia zilnic. Acum, tânărul se vede nevoit să întrerupă tratamentul.

“Fiecare zi fără tratament înseamnă zile mai puţine de viaţa mai scurtă. Virusul poate suferi mutaţii, poate deveni mai agresiv şi atunci tot efortul meu de mai bine de 10 de ani, devine un efort în van”, povesteşte Andrei.

La fel se întâmplă şi în cazul celorlalţi 158 de seropozitivi din Suceava.

“Pentru noi ca parinţi şi pentru copiii noştri, înseamnă o suferinţă foarte mare şi condamnarea la moarte a copiilor. Asta înseamnă un genocid în rândul pacienţilor cu HIV-SIDA”, spune mama unui copil seropozitiv

Reprezentanţii CAS Suceava spun că nu mai au bani pentru achiziţionarea tuturor medicamentelor.

“Pentru anul 2010, aceasta sumă alocată de Ministerul Sănătăţii prin CAS a reprezentat cam 40-50% din necesar şi foarte mulţi pacienţi au întrerupt tratamentul”, Corina Stănescu, coordonator program HIV-SIDA al Spitalul Judeţean Suceava.

Şi Iaşiul se confruntă cu aceeaşi lipsă de bani pentru medicamentele seropozitivilor.

“Cereri către Casa Naţională am făcut mai de mult, la rândul ei, Casa Naţională a făcut cereri către Ministerul Sănătăţii şi aşa mai departe”, a declarat Iulian Şerban, preşedintele CAS Iaşi.

Unul dintre bolnavi va da Ministerul Sănătăţii în judecată. “Farmaciile nu au astfel de tratamente. Eu persoanal m-am descurcat împrumutându-mă de la alţi pacienţi. Mi s-a încălcat dreptul la viaţă dincolo de toate. Intenţionez să dau Ministerul Sănătăţii în judecată”, a declarat un pacient

sursa realitatea.net

Mai mulţi bolnavi de SIDA au întrerupt tratamentul
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.