Aug 062011
 

 

Maimuţele de la o grădină zoologică britanică au inventat o modalitate unică de comunicare, în lumea primatelor: când vor să fie lăsate în pace, îşi acoperă ochii cu lăbuţa.

Când mandrilul Milly îşi acoperă faţa cu lăbuţa, ea le trimite un mesaj serios celorlalte primate: “lăsaţi-mă în pace”. Experţii cred că femela, în vârstă de 15 ani, a inventat gestul pentru a le avertiza pe celelalte maimuţe de la Zoo Colchester să nu vină lângă ea.

În mod remarcabil, semnalul a fost învăţat şi de ceilalţi membrii ai grupului, care îl folosesc când cer să fie singuri.

Biologul Mark Laidre crede că comportamentul este dovada culturii sociale printre mandrili.

Limbajul semnelor nu ar fi fost influenţat de activitatea umană, întrucât, faţă de alte maimuţe, delfini sau câini, mandrilii nu mimează oamenii.

Laidre crede că o cercetare mai profundă va dezvălui şi alte maimuţe care folosesc gesturi culturale, sugerând că această abilitate există dinainte de apariţia oamenilor.

Gestul maimuţelor durează chiar şi 30 de minute. Ele îşi pun mâna la ochi, însă pot vedea ce se întâmplă printre degete. Cât timp îşi ţin lăbuţa pe faţa, rata maimuţelor care se apropie de ele scade foarte mult. Animalele care au un statut social mai prost îşi pun mâna la ochi şi ca să scape de atacul maimuţelor dominante.

Gestul a fost observat doar la Zoo Colchester şi sugerează că ar fi un fenomen local care a apărut în mod natural în comunitatea de 25 de mandrili.

Madrilul trăieşte în Africa, în principal în junglele din Camerun, Gabon, Guinea Ecuatorială şi Congo, în grupuri foarte mari.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Maimuţele de la zoo îşi acoperă ochii când vor să fie lăsate în pace
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.