Jan 042012
 

Pentru a pregati o mamaliga pentru nadire nu avem nevoie decat de malai, de preferat extra, si
de apa. Se pune apa la fiert intr-un tuci de fonta, cu 2-3 maini de malai in ea si se lasa la fiert
pana da in clocot. Apoi adaugam cam jumatate din cantitatea de malai necesara, ajustandu-se
cantitatea de apa astfel incat compozitia sa fie putin vascoasa. Dupa caz, vom adauga colorant
alimentar rosu sau galben (sofran), arome, indulcitor (zahar, miere), seminte de in, floarea
soarelui etc., prajite si macinate. Se amesteca cat mai des pana cand compozitia este bine
fiarta. In continuare vom adauga treptat si vom amesteca bine si restul de malai pana se obtine
mamaliga de consistenta dorita.
Mamaliga Pentru Momeala (patratica)
Se ia o masura de faina si doua de malai fin cernut. Se pune cca. 1/3 din cantitate la fiert intr-un
ceaun cu circa 3 masuri de apa. Cand compozitia a fiert, se adauga 1 lingura de miere sau 2-3
pastile de zaharina (nu fermenteaza prea repede), un virf de cutit de sofran si 4-5 picaturi de
esenta de anason sau coriandru. Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase,
amestacandu-se continuu. Cand s-a fiert suficient, mamaliga se rastoarna pe un capac de
lemn. Se introduce mamaliga intr-o bucata de panza, dres de dama si se face o minge ceva mai
mare decat pumnul, stransa bine cu materialul respectiv si apoi latita pentru a putea fi fiarta
uniform pe intreaga sectiune.
Deci, dupa aceea se fierbe pana cand aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa sa se scurga
pe un fund de lemn dupa care se scoate din material. Aceasta poate fi apoi: facuta cocolos prin
framantarea acesteia impreuna cu putin srot, pesmet macinat sau chiar putina paine proaspata.
Pentru a putea fi framantata, mamaliga se inmoaie putin in apa pana devine de consistenta
plastelinei.

Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)