Jan 042012
 

Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu
e rau. De preferat este ca malaiul sa nu fie cernut pentru ca fragmentele de coaja au aroma de
porumb – cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta
celei din malai cernut. Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi – trei
pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta.
Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega – sa zicem 20 – 25 minute. Daca optezi pentru
mamaliga rosie, acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu se pune
mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase. Etapa de legare a compozitiei e foarte
importanta. Daca nu s-a legat, cuburile sunt ratate, devin sfarimicioase sau rigide, nu elastice
cum ar trebui. Dupa legare, se adauga citeva miini bune de malai amestecindu-se, pina se
obtine o compozitie groasa. Se lasa la fiert inca 20 – 25 min, adaugindu-se malai pina se obtine
un bot atit de compact, incit cu mare dificultate il mai poti intoarce cu melesteul. Atentie: cu cit
se amesteca mai des in timpul fierberii, cu atit e mai bine. Lasata sa fiarba neamestecata,

mamaliga formeaza o crusta care opreste evaporarea, asa ca mamaliga nu se mai intareste
uniform. Pe scurt: fierberea trebuie sa dureze peste limita rabdarii noastre, amestecind aproape
continu. Inca un amanunt extrem de important: pe ceaun se formeaza o crusta. Trebuie evitat
sa cada bucati din crusta in amestec deoarece sunt afumate si vor da un miros de fum
cuburilor.
Daca s-a intimplat asa ceva, cuburile sunt ratate. Se rastoarna mamaliga pe un fund destinat
exclusiv momelilor si se fac niste turtite groase cit latura cubului si cu diametru de aprox. 10 cm.
Acestea se folosesc ca atare sau se arunca intr-un vas cu apa fierbind si se tin 5 – 7 minute
pina incep sa pluteasca intre ape . Fierberea le intareste suplimentar si e preferabila folosirii
brute.
Cuburile se taie fie de acasa, fie direct pe balta.

Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)