Apr 012010
 

Medicii de familie nu vor semna noile contracte cu CNAS şi nu vor mai acorda pacienţilor, de la 1 aprilie, reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale, ci vor lucra în sistem exclusiv privat, au decis asociaţiile medicilor.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei au decis ca medicii de familie nu vor mai semna contractele cu CasaNaţională de Asigurări de Sănătate.

“Contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au expirat pe 31  martie, de astăzi nu avem contract. Din ce am înţeles, contractul cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fără ca noi să fi fost consultaţi. Aceste norme ne articulează drastic motiv pentru care ne vor aduce în stare de faliment. De astăzi (joi, n.r.) nu dăm bilete de trimitere, nici reţete compensate, nici concedii medicale, pentru că ni se pot imputa”, a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Medicii de familie au aflat abia miercuri, pe surse, ceea ce li se pregăteşte, a completat aceasta. “Suntem dispuşi să stăm oricât, cât e nevoie, de data aceasta, pentru că până acum noi am cedat. Ne afectează inclusiv pe noi, pentru că nu ne mai luăm bani în perioada asta”, a mai spus Mihăilă.

Potrivit Colegiul Medicilor din România, în proiectul de Contract cadru pentru 2010 al CNAS au fost introduse unele prevederi care vor afecta activitatea medicilor de familie şi care le vor diminua cu aproximativ 30% veniturile. Printre prevederile care au adus nemulţumirea medicilor se numără creşterea penalizărilor cabinetelor medicale şi negarantarea valorii minime la plata per serviciu. A fost modificat de asemenea procentajul alocat valorii punctului “per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.

Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie, care refuză să semneze noul contract cadru, sunt nejustificate, şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii. Mai mult, ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

sursa realitatea.net

Medicii nu mai eliberează, de astăzi, reţete gratuite şi compensate, bilete de trimitere şi concedii
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.