Jan 062012
 
Aceasta metoda a devenit in ultimii ani foarte populara printre pescarii de “stationar” datorita plajei extrem de largi de aplicabilitate (se adreseaza pescuirii multor specii de pesti, in aproape orice conditii – rauri, lacuri, canale, balti, ape cu curenti puternici/lenti, cu substrat malos, nisipos, cu vegetatie), precum si a preturilor relativ scazute ale echipamentelor si accesoriilor folosite. Practic, aceasta metoda ofera posibilitatea unui pescuit de finete chiar si-n cazul in care vorbim despre un pescuit exclusiv pe fundul apei, folosind diverse greutati (plumbi si/sau momitoare). Se deosebeste de alte tehnici de pescuit cu greutati pe fundul apei, in primul rand, prin specificul echipamentului folosit.  Astfel, lanseta va avea lungimi cuprinse intre 3,60m si 5,20m, va fi formata din 4 pana la 5 elementi (setul poate contine inca un element de 30-50cm care reprezinta o prelungire a lungimii initiale), cu numeroase inele, cu doua pana la patru varfuri diferite, fiecare dintre ele urmand a fi folosit pentru lansarea diferitor greutati, in general cuprinse intre 20 si chiar 200g. Mulineta folosita va fi una cu tambur fix si frana posterioara (la fel de bine pot fi folosite si cele cu frana frontala), cu o capacitate maxima de 100m pentru un fir monofilament cu diametrul de 0,40mm. Multe dintre firmele consacrate propun o singura mulineta si pentru shefield si pentru feeder. Aceasta vine echipata cu un tambur de capacitate mai mare (100m/0,30mm sau 100m/0,40mm) si un tambur suplimentar cu capacitatea de 100m/0,18mm.
Vom folosi un fir monofilament, cu diametre cuprinse intre 0,16mm si 0,22mm, in functie de greutatea ce urmeaza a fi lansata, specia de peste urmarita si distanta dorita. Astfel, in cazul unor lanseuri relativ scurte, vom folosi momitoare usor lestate si putin incarcate cu nada, sau nelestate dar incarcate cu o cantitate mai mare de nada si un fir cu diametrul de maxim 0,18mm. Pentru lanseuri lungi, pe langa firele mai groase, se vor folosi momitoare lestate, acoperite cu un bulgar mai mare de nada sau chiar plumbi si/sau nada in saculeti PVA. Indiferent de performantele urmarite trebuie avut neaparat in vedere crearea unui echilibru intre grosimea si rezistenta firului, actiunea (greutatea maxima recomandata de producator) si modul de incarcare al lansetei. In acest fel se reduce considerabil riscul ruperii firului si implicit a pierderii monturii si, cel mai neplacut, chiar ruperea batului in momentul lansarii. Un rol important, in cazul in care optam pentru un astfel de pescuit, il au si accesoriile : suportul, minciogul, juvelnicul, momitoarele, agrafele, opritoarele, carligele si nu in ultimul rand, nada.
Suportul cel mai indicat va fi unul telescopic (poate fi folosit si-n cazul unui pescuit pe apa curgatoare, cat si pe balta), cu trei picioare (asigura o buna stabilitate si-n prezenta unui teren denivelat, accidentat).

Juvelnicul cel mai utilizat in pescuitul cu match sau feeder, este confectionat dintr-o plasa fina, dar rezistenta si este prevazut cu inele metalice solide si sistem de prindere.

In cautarea celui mai potrivit minciog, esentiala este alegerea unui model cu maner telescopic (3-4m), diametru redus al ochiurilor plasei si o deschidere/diametru, in functie de forma, de minim 50cm.
Momitoarele sunt prezente in magazinele de profil in cele mai variate forme, greutati si modele.

Aceasta diversitate se datoreaza dorintei producatorilor de a acoperi cele mai diverse situatii.
Dar despre astfel de situatii, formarea monturilor pentru anumite tipuri de momitoare, alegerea si prepararea nadei, modul corect de incarcare a momitoarelor, in articolele urmatoare.
S-auzim numai de bine.
Metoda feeder – Generalitati
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)