Jan 092012
 

Nada folosita intr-un altfel de pescuit poate fi una special conceputa pentru acest stil (ca exemplu, cei de la Sensas propun 3000 Feeder Bremes & Gros poisons, 3000 Feeder Gardons, 3000 Feeder Speciale etang) sau combinatiile personale “castigatoare”. In conditii mai dificile de pescuit (lanseuri la distante mari, rauri cu curenti puternici, etc.) se pot folosi diversi lianti pentru o mai mare si mai indelungata retinere a nadei pe momitor. Ne referim desigur la materialele cu rol de a creste consistenta si rezistenta nadei ce pot fi achizitionate din magazinele de profil (Sensas propune diverse tipuri de pamant : Terre du Somme, Terre de Riviere, etc., argila : Jaune, Brune, Rouge Humide, Bentonite, pietris : Sablon, Graviers, lianti : Litou Extra, A Coller Gris, etc.,sau praf : Collix) despre care am mai vorbit, sau ce gasim la locul de pescuit (pamant, pietris, etc.). Nada poate de asemenea imbunatatita cu aditivi lichizi sau praf/pudra. In cazul acestor momitoare este interzisa folosirea momelilor vii, in special a viermusilor. In cazul in care sunt adaugati nadei, in timpul lansarii exista riscul ca aceasta sa se “sparga”, la locul vizat ajungand doar momitorul, fara nada. In schimb, se pot folosi viermusi morti, casteri, rame maruntite sau larve de libelula (chironomus). Foarte important este ca nada de pe momitor sa ajunga intacta pe fundul apei, dar sa se “desfaca” relativ repede dupa aceea.
Dupa ce ne-am hotarat asupra nadei ce o vom folosi, trecem la o alta etapa foarte importanta, si anume, prepararea nadei. Nada va fi umezita treptat, doar cu apa in care pescuim sau in care am diluat aditivul lichid. Verificam treptat “legarea” nadei, urmand sa incetam umezirea cand aceasta a ajuns la consistenta dorita.  Se lasa inca 10-15 minute, in galeata, cu capacul pus (Majoritatea nadelor nu absorb imediat apa). Daca este cazul vom relua umezirea. Nada se trece prin sita. Urmeaza liantul, aditivul praf si la sfarsit momeala “vie” – viermusi morti, casteri, rame maruntite sau larve de libelula (chironomus).
Din nada gata preparata vom forma lua o cantitate mica si o vom tine in palma. Cu cealalta mana vom pune momitorul peste nada si-l vom presa/apasa usor.

Acum vom lua inca o cantitate mica de nada in care asezam carligul cu momeala (viermusi, pelete, boilies cu diametre mici, boabe de porumb, etc.) si inca una-doua bucati din aceeasi momeala.

Inca o data vom pune momitorul peste nada din palma si-l vom presa usor pana cand se formeaza un bulgare. Acum e momentul sa inlaturam excesul de nada, pastrand doar o jumatate de bulgar sau bulgarul intreg.

Daca totul a decurs conform asteptarilor, nada de pe momitor ar trebui sa se comporte ca mai jos.

Dupa maxim un minut

Dupa maxim doua minute
Voi prezenta si doua modalitati de incarcare a momitoarelor in care carligul a fost legat cu un inel/vartej de elastic.

Pentru ape putin adanci, cu/fara curent lent si lanseuri scurte

Pentru cazul in care pescuim cu boilies sau chiar cu mici bucati de nada
Fir intins

Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)