Oct 132010
 

De la Bucureşti, protestele angajaţilor de la Finanţe s-au extins cu rapiditate în întreaga ţară. Mii de oameni au întrerupt lucrul când au văzut sumele înscrise pe fluturaşii de salarii.

Câteva sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice au încetat miercuri lucrul. Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%.

Protestele angajaţilor de la Finanţe s-au extins cu rapiditate în întreaga ţară. Mii de oameni au întrerupt lucrul când au văzut sumele înscrise pe fluturaşii de salarii. Este vorba despre funcţionari din Timiş, Constanţa, Alba, Iaşi, Cluj, Buzău, Hunedoara, Arad, Satu Mare, Teleorman, Braşov, Prahova, Galaţi, Suceava, Mureş, Giurgiu, Piteşti, Dâmboviţa, Bacău, Bihor. Vasile Marica susţine că circa 30.000 de oameni pot intra în proteste spontane.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a avut miercuri discuţii cu premierul Boc, iar la întoarcerea la Ministerul de Finanţe pentru a comunica decizia Guvernului, Ialomiţianu a fost primit cu huiduieli de către protestatari.

Protestele de la Finanţe au ajuns şi pe masa Guvernului. Premierul Boc le-a transmis miniştrilor, în şedinţa de guvern, că trebuie să înţeleagă cu toţii foarte clar că stimulentele salariale se acordă doar pe criterii de performanţă, atunci când angajatul îşi depăşeşte sarcinile de serviciu, şi nu în mod automat, relatează MEDIAFAX.

ANAF şi Garda Financiară au un fond extrabugetar care este alimentat cu banii încasaţi din amenzi. Din acest fond, angajaţii de la Finanţe primesc, lunar, aşa-numitele stimulente.

Înaintea remanierii fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, preşedintele Traian Băsescu îi reproşa acestuia că la minister încă se acordau stimulente. Aceeaşi situaţie se regăsea şi la Interne, minister păstorit până nu demult de Vasile Blaga.

“Este un butoi de pulbere. Noi (liderii de sindicat – n.r.) nu am reuşit să organizăm protestele şi acum oamenii izbucnesc spontan. Nu mai putem controla angajaţii. Guvernanţii nu înţeleg că Fiscul nu lua banii de la buget pentru stimulentele angajaţilor. Eu am anunţat ministrul şi pe toată lumea că este posibil ca în toată ţara să se întâmple lucrul acesta şi, în situaţia aceasta, Finanţele României pot fi în pericol, pentru că oamenii nu pot să muncească pe 600 lei, în condiţiile în care statul s-a angajat ca din veniturile pe care le atragem la bugetul statului să ofere o parte din ele ca recompensă”, a spus la Realitatea TV, liderul Sed Lex, Vasile Marica.

Angajaţii au ieşit pe holurile ministerului şi strigă: “Hoţii, hoţii, ne vrem banii înapoi!”. “Aşteptăm să vină orice reprezentant al ministerului să discute cu noi pentru a se găsi o soluţie. Nimeni nu ne-a explicat de ce nu ne mai primim stimulentele”, a declarat la Realitatea TV un funcţionar din minister.

Angajaţii din minister s-au certat cu o reprezentantă a SED LEX, care pretindea că îi reprezintă, şi au invitat-o să plece. Funcţionarii sunt hotărâţi să îşi facă dreptate singuri.

Nu sunt bani de la buget stimulentele noastre. Sunt bani care se obţin din amenzi“, spune o angajată a Ministerului de Finanţe.

Nu plecăm de aici până nu rezolvă ministrul. Stimulentele sunt constituite din zona infracţionale a României. Salariul de bază plus o componentă din evaziunea fiscală, adică stimulente, e obligatoriu pentru că legea obligă”, a declarat Sebastian Oprescu, preşedinte SNFP.

sursa realitatea.net

Mii de angajaţii de la Finanţe din toată ţara au întrerupt lucrul
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.