Oct 112010
 


László Borbély va propune la Consiliul de Mediu din 14 octombrie de la Luxemburg ca substanţa care a provocat această catastrofă ecologică să fie introdusă la nivelul Uniunii Europene pe lista substanţelor periculoase.
La iniţiativa ministrului Mediului şi Pădurilor, s-a convocat luni, 11 octombrie, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor şedinţa extraordinară a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Conform datelor obţinute de la autorităţile din Ungaria şi Serbia, pe baza rezultatelor probelor prelevate de specialiştii noştri, nu există pericol de poluare a Dunării pe teritoriul României” , a anunţat ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, în urma şedinţei Comitetului de Situaţii de Urgenţă.

Totodată ministrul a subliniat că, la această oră, nivelul Ph-ului în Dunăre, pe teritoriul Ungariei, se situează între 8-8,35, iar la Baziaş ultimele măsurători arată o valoare de 7,94.

„Luând în considerare aceste cifre şi ţinând seamă că la deversarea râului Raba în Dunăre debitul este de 2200 mc/s, iar la Baziaş debitul fluviului este de 6600 mc/s putem afirma că în România nu este pericol de poluare”, a mai adăugat László Borbély.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a mai anunţat că o delegaţie din România, formată din specialişti din domeniul apei şi a decontaminării solului, se va deplasa în Ungaria pentru a constata la faţa locului măsurile de salvare în urma accidentului ecologic din Ungaria.

„Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea: nu minimalizăm în nici un caz această situaţie. Conform declaraţiilor premierului maghiar – este cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria Ungariei. Au fost 7 oameni decedaţi şi peste 120 de răniţi. Zona afectată va rămâne mult timp contaminată. Şi în prezent există pericolul unei noi deversări, numai că efectele vor fi semnificativ mai mici, fiindcă nămolul a devenit mai vâscos. Datoria noastră este să informăm clar presa, populaţia, întreaga opinie publică cu privire la acest accident ecologic şi efectele sale.”

László Borbély a mai declarat că, la Consiliu de Mediu din 14 octombrie a.c., care va avea loc la Luxemburg va propune, pe deoparte, ca substanţa care a provocat această catastrofă ecologică să fie introdusă la nivelul Uniunii Europene pe lista substanţelor periculoase, pe de altă parte să se creeze un sistem de intervenţie mai clară în vederea soluţionării acestor accidente şi la nivelul UE.

MONEY.ro

Ministrul Mediului: Nu există pericol de poluare a Dunării pe teritoriul României
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.