Mar 172010
 

GUVERNUL E MULŢUMIT CĂ NU E GREVĂ IAR SINDICALIŞTII CĂ VOR AVEA MAI MULŢI BANI

Sindicaliştii au preferat să includă al 13-lea salariu şi primele în salariul lunar. Pentru că sporurile, calculate în procente, se vor aplica pe o leafă mai mare, angajaţii Metrorex au câştigat astfel câteva procente bune în plus la leafă

Sindicaliştii de la Metrou au convenit, ieri, cu administraţia Metrorex asupra unui artificiu care le aduce angajaţilor o creştere salarială fără ca statul să scoată mai mulţi bani din buzunar. Înţelegerea a dus la anularea grevei generale care fusese anunţată pentru această dimineaţă.

Fondul de salarii rămâne acelaşi, ba chiar puţin mai mic decât anul trecut, respectiv circa 189 de milioane de lei, în timp ce primele şi al 13-lea salariu dispar din contractul colectiv de muncă. Banii economisiţi în acest fel se redistribuie, determinând creşterea salariilor. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat că unul dintre motivele pentru care sindicatul a propus această măsură este faptul că angajaţii de la metrou s-au temut că ministerul Transporturilor ar putea să le taie, prin lege, sporurile. Includerea acestora în salariu i-a scutit pe angajaţi de acest risc.

Sporurile primite, în funcţie de specificul muncii depuse (la suprafaţă sau în subteran, la casierie sau la comanda trenului etc.) se menţin la acelaşi nivel. Cum însă sporurile sunt calculate ca procent din salariu, venitul fiecărui lucrător va creşte.

Lefuri mai mari şi din pensionarea colegilor

“Acele adaosuri la salariu de bază care erau primele au fost transformate în procent de creştere a salariului tarifar”, a declarat imediat după încheierea negocierilor preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi. El a precizat că, în total, majorarea salarială “nu va fi de două cifre”, adică sub 10%. Practic, diferenţa dintre salariile actuale şi cele majorate va fi reglată prin numărul de angajaţi, având în vedere că vor mai fi reduse unele posturi, în special prin pensionări. “Negocierea contractului colectiv de muncă s-a făcut în limita fondului de salarii, care a rămas acelaşi ca în 2009, chiar puţin mai mic din cauza pensionărilor”, a ţinut să precizeze, la rândul lui, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte. Anul acesta, fondul de salarii al Metrorex este de 189 de milioane de lei. Negocierile au luat sfârşit abia după ce administraţia şi sindicatele au fost asigurate de la Iaşi, unde s-a desfăşurat şedinţa de Guvern, că bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei va fi aprobat. Metrorex este una dintre companiile monitorizate de FMI, nu din cauză că ar avea datorii la stat, ci tocmai pentru că primeşte subvenţii şi are un număr mare de angajaţi, peste 4.000.

Protestul ilegal, legalizat de Curtea de Apel

Ultima întrerupere a circulaţiei metroului bucureştean a avut loc în perioada 17-18 noiembrie 2009. La vremea respectivă, Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) avea aceeaşi revendicare ca şi în prezent, şi anume negocierea contractului colectiv de muncă, inclusiv o creştere salarială. Pe 18 noiembrie, instanţa Tribunalului Bucureşti a întrerupt protestul, declarându-l ilegal. Sentinţa a fost atacată de USLM, iar în urmă cu două săptămâni Curtea de Apel Bucureşti a declarat greva legală. Imediat după aflarea sentinţei, preşedintele USLM, Ion Rădoi, a solicitat reluarea negocierilor, chiar dacă putea relua greva chiar atunci. La rândul lui, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, declara că va ataca sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin recurs în anulare. Cu toate acestea, avocatul sindicaliştilor, Laurenţiu Veţeleanu, a ţinut să precizeze că un asemenea demers poate dura şi patru sau cinci luni de zile.

Obligaţi să asigure o treime din activitate

Când are loc grevă generală la metrou, angajaţii trebuie să asigure zilnic o treime din activitate, aşa cum prevede legea. Cum zilnic călătoresc cu metroul peste 600.000 de oameni, rezultă că 400.000 pot fi afectaţi de protest, în prima parte a fiecărei zile.

Faţă de precedenta acţiune de protest, sindicaliştii şi-au redus pretenţiile, acceptând chiar şi un fond de salarii similar celui de anul trecut, numai să încheie contractul colectiv de muncă. “În mod normal, potrivit legii, cum Metrorex nu are datorii la stat iar productivitatea muncii este în creştere, am avea dreptul la o majorare cu 3,7% a fondului de salarii”, a precizat Rădoi. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat în urmă cu două zile că bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs nu va cuprinde nici o majorare a fondului de salarii, acesta urmând a fi menţinut la nivelul din 2009.

sursa:gandul.info

Minune bugetară: Leafa creşte cu 10%, fondul de salarii e acelaşi
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.