Jul 112010
 

Recunoaşterea "piloşilor" se făcea după indicii: fiecăre lucrarea la disciplinele Drept Penal şi Drept Civil începea cu "I", inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a textului "Infracţiunea este instituţia fundamentală a Dreptului Penal" şi inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrării de la disciplina Drept Civil a textului "Actul juridic civil este instituţia fundamentală a Drept Civil.

Unii dintre studenţii de la Facultatea de Drept a Hyperion care au plătit câte 1.500 de lei pentru a promova examenul de licenţă sunt grefieri, poliţişti şi jandarmi, se arată în motivarea instanţei, prin care au fost arestaţi preventiv directoarea de la Caransebeş şi unul dintre studenţi.

Instanţa a dispus arestarea directoarei şi a unui student, ţinând cont de consecinţele faptelor acestora. Mai exact, magistraţii spun că printre studenţii care şi-au cumpărat diplome se numără grefieri, poliţişti şi jandarmi, care, folosindu-se de licenţă, ar fi putut avea acces la funcţii ce implică funcţionarea justiţiei, astfel că “ar fi periclitat grav actul de justiţie prin accesul în funcţii care permiteau luarea unor decizii in legatură cu drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.

Judecătorii susţin în motivare că “licenţiaţii de la Facultatea de Drept Hyperion” ar fi avut putut să ia decizii şi în privinţa libertăţii persoanei sau a dreptului de proprietate, drepturi pentru care România a fost în multe cazuri sancţionată pentru încălcări de către CEDO.

Pentru fraudarea examenului de licenţă, cei 33 de studenţi au plătit fiecare câte 1.500 de lei. În schimbul acestor bani, studenţii la Facultatea de Drept Hyperion din Caransebeş nu au mai dat examen oral şi au aflat de la directoarea facultăţii lor care sunt semnele distinctive pe care trebuiau să le treacă pe lucrările de licenţă, ca să îşi asigure promovabilitatea.

Astfel, spun procurorii anticorupţie, semnele distinctive, stabilite de profesorul Gheorghe Stancu şi transmise prin directoarea Gumă sunt:  lipirea, contrar regulamentului, a etichetei astfel încât aceasta să permită comisiei vizualizarea numelui şi după lipirea colţului paginii, începerea fiecărei lucrări la disciplinele Drept Penal şi Drept Civil cu cifra “I”,  inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrării de la disciplina Drept Penal a textului “Infracţiunea este instituţia fundamentală a Dreptului Penal” şi inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrării de la disciplina Drept Civil a textului “Actul juridic civil este instituţia  fundamentală a  Dreptului Civil”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ridicat din sediul Universităţii Hyperion lucrările de licenţă ale celor 33 de studenţi, care au devenit probe în dosarul de fraudare a examenului de la Drept.

Cinci dintre studenţii care au dat câte 1.500 de euro ca să ia licenţa i-au denunţat pe profesor şi pe colegul lor, povestindu-le procurorilor anticorupţie de la Timişoara cum au promovat examenul de licenţă, care a fost modalitatea de livrare a banilor, dar şi întâlnirea pe care au avut-o cu profesorul Gheorghe Stancu.În consecinţă, procurorii DNA Timişoara au început anchetarea directoarei filialei Caransebeş a Universităţii Hyperion şi a unui student la Drept, după ce aceştia au luat câte 1500 de euro de la 33 de studenţi, promiţându-le că vor promova examenul de licenţă. De asemenea, a fost începută urmărirea penală şi faţă de profesorul de Drept Civil Gheorghe Stancu, fost cadru didactic la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”.

Mai mult, procurorii au cerut arestarea directoarei şi a studentului Eugen Tacotă, solicitare admisă de instanţă. Directoarea Nicoleta Gumă le-a spus judecătorilor, în ultimul cuvânt, că nu se consideră vinovată de săvârşirea vreunei infracţiuni, astfel încât nu apreciază că trebuie să fie privată de libertate. Directoarea de la Caransebeş a mai declarat că suferă de diabet, că mama sa este pe moarte, că este văduvă de 12 ani şi are o carieră de care nu îi este ruşine, că a fost decorată pentru activitatea profesională cu Ordinul Meritul Cultural, întrucât a desfăşurat o activitate ştiinţifică şi culturală “o viaţă întreagă”.  O parte dintre cei 33 de studenţi au fost deja identificaţi şi audiaţi, urmând ca şi ceilaţi să fie chemaţi în faţa procurorilor anticorupţie. De asemenea, profesorul Gheorghe Stancu a fost audiat şi informat că s-a început urmărirea penală pe numele său.

Citeşte şi

Profesorul de Drept cercetat pentru licenţele de la Hyperion, angajat la Ministerul de Interne

Mită la licenţă: Poliţişti, jandarmi şi grefieri, printre studenţii “şpăgari” de la Hyperion
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.