Oct 272010
 

Majoritatea participanţilor la mitingul din Piaţa Constituţiei au plecat spre casă, iar odată cu asta s-a încheiat ziua protestelor sindicale în care organizatorii mizau pe 80.000 de oameni în stradă, însă, în cele din urmă, s-au strâns doar circa 30.000, conform estimărilor Jandarmeriei.

La ora 18.00, în faţa Parlamentului se mai aflau doar câteva sute de protestatari.

Vremea rea şi vestea respingerii moţiunii la adresa cabinetului Boc i-au gonit spre casă pe restul manifestanţilor care sperau că ziua de miercuri va aduce căderea guvernului şi speranţa că revendicările lor vor fi, în sfârşit, soluţionate.

Ziua protestelor a început la ora 10.00, cu un miting în Piaţa Victoriei. De acolo, protestatarii au plecat în marş spre Parlament, pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd. Magheru – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Unirii – Bd. Unirii – Piaţa Constituţiei.

În fruntea coloanei de manifestanţi s-au aflat o vreme şi mai mulţi lideri PSD, printre care preşedintele Victor Ponta, cu tricolorul legat la gât pe post de fular.

La ora 14.00, în Piaţa Constituţiei, a început al doilea miting, desfăşurat în paralel cu dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului. Mai mulţi protestatari au încercat, în jurul orei 15.00, să treacă de cordonul forţelor de ordine şi să înainteze spre clădirea Parlamentului, însă jandarmii le-au ţinut piept. Cele două tabere s-au împins timp de câteva minute de o parte şi de alta a gardului ce delimitează spaţiul în care era permis mitingul sindical.

Ordinea la protestele de miercuri a fost asigurată de circa 5.000 de jandarmi şi poliţişti.

12 participanţi la mitingul de la Parlament au fost ridicaţi de jandarmi şi au fost amendaţi cu sume între 500 şi 5.000 de lei pentru că au instigat la violenţă, şase dintre ei fiind membri ai galeriei echipei Steaua Bucureşti, au declarat, pentru NewsIn, surse din Jandarmerie.

Cinci dintre participanţii la protestele de miercuri au avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a consumului de alcool, iar alţi zece manifestanţi au fost duşi la spital după ce au leşinat sau au acuzat stări de rău.

Traficul în Capitală s-a desfăşurat cu dificultate din cauza protestelor sindicale. În zona mitingurilor şi pe traseul marşului au fost impuse restricţii în trafic, care au mers până la închiderea completă a circulaţiei rutiere.

Protestele au fost organizate, sub deviza “NU sărăciei, NU dispreţului!”, de Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Natională a Sindicatelor Libere din România – “Frăţia”, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională “Meridian”.

În 19 mai, circa 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei tot faţă de măsurile anti-criză ale Executivului. Acţiunea a fost organizată, şi atunci, de principalele confederaţii naţionale, însă urmarea a fost exact contrariul celor dorite de sindicalişti: guvernul şi-a pus în practică planul ce includea, printre altele, reducerea salariilor bugetare cu 20%

sursa realitatea.net

Mitingul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.