Dec 012010
 

În Mexic, la Cancun, se discută despre schimbările climatice, în speranţa de a ajunge în sfârşit la un acord. În Arctica, renii suferă deja de pe urma încălzirii globale. Reportaj realizat în Norvegia.

50 de reni şi-au pierdut viaţa, înecaţi într-un râu din nordul Norvegiei. Suprafaţa îngheţată nu era atât de stabilă precum credeau, povesteşte un reportaj realizat de ziarul francez L’Express. Deşi în luna noiembrie se înregistrau -18 grade Celsius, încălzirea globală a lucrat în tăcere în comunitatea oamenilor Saami, indigenii care locuiesc în tundra norvegiană, şi ameninţă existenţa renilor, element cheie al economiei şi culturii locale.

Teritoriile Sami sunt lovite puternic de schimbările climatice. Potrivit previziunilor Consiliului Arcticii, temperaturile din timpul iernii vor creşte cu 1 grad Celsius pe deceniu, în următorii 30 de ani, iar precipitaţiile vor fi şi ele în creştere.

În plus, renii rămân şi fără păşunile lor vaste, care sunt invadate de turişti, încurajaţi de temperaturile mai ridicate. În loc de natură, renii dau peste zeci de cabane, construite în mijlocul naturii. Aşa că Saami se confruntă acum şi cu străinii, “aceia de la oraş”, cum îi denumesc ei, doritori să plătească pentru o bucată de pământ în mijlocul tundrei.

Viaţa lor este dată peste cap şi de compaiile care forează în regiune după petrol şi gaze naturale.

“În ultimii 50 de ani, am pierdut 25% din teritoriile noastre de coastă. Şi nu s-a terminat. Am putea pierde până la 75% până în 2030”, evaluează profesorul universitar Saami, Svein Mathiesen.

“La Oslo se luptă împotriva defrişărilor din jungle, însă aici, avem mai multe păduri decât ne-ar trebui!”, exclamă Anders Oskal, directorul Centrului Internaţional pentru creşterea renilor.

Pădurea boreală a avansat zeci de kilometri spre nord, ieşind din habitatul ei natural. Alături de sosirea târzie a iernii şi de ploile de toamnă, copacii cresc din ce în ce mai mult şi perturbă ecosistemul. Când ninge, pădurile devin adevărat obstacole pentru renii care au nevoie să călătorească mult pentru a găsi mâncare. Animalele pierd 40% din greutate, iar autorităţile locale sunt nevoie să îi hrănească, iar renii nu răspund prea bine la hrana din furaje.

Saami se chinuie să îi menţină în viaţă pe reni, însă nu pot reuşi fără ajutorul autorităţilor norvegiene şi mai ales, fără cel internaţional. Un acord puternic la Conferinţa de la Cancun, în încercarea de a stopa încălzirea globală, ar însemna un ajutor imens pentru supravieţuirea renilor şi a populaţiei Saami, care depinde de ei.

sursa realitatea.net

Moş Crăciun ar putea rămâne fără reni, din cauza încălzirii globale
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.