Jul 262011
 

 

Ascunsă de ochii pământenilor, partea nevăzută a Lunii găzduieşte mai mulţi vulcani adormiţi, care au schimbat aspectul suprafeţei satelitului, arată un nou studiu NASA

 

Informaţiile şi fotografiile strânse de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA dezvăluie existenţa unor vulcani de silicat, şi nu de bazalt, aşa cum sunt ceilalţi de pe Lună, spun cercetătorii.

“Cea mai mare parte a activităţii vulcanice lunare a fost bazaltică (…) Descoperirea altor tipuri de vulcani este interesantă întrucât arată complexitatea geologică a Lunii şi cum vulcanismul ei s-a schimbat de-a lungul timpului”, a declarat liderul studiului, Brad Joliff de la Universitatea Washington, pentru space.com.

Sarah Maddison, profesor asociat la Universitatea de Astrofizică Swinburne, din Melbourne, spune că această regiune vulcanică pe faţa nevăzută a Lunii este neobişnuită.

“Cea mai mare parte a vulcanismului lunar este legat de impactul cu alte corpuri cerestre şi se află pe faţa văzută, deşi nu ştim de ce”, a declarat cercetătorul pentru Discovery News.

Profesorul de geologie Ian Graham de la Universitatea New South Wales spune că descoperirea este extrem de importantă. “Sunt vulcani mai tineri, ceea ce înseamnă că Luna era încă activă geologic acum 800 de milioane de ani. Înainte se credea că activitatea sa a încetat în urmă cu 1,2 miliarde de ani“, a spus expertul.

“Au trecut 42 de ani de când am mers pe Lună pentru prima oară şi tot mai descoperim lucruri noi. Există justificări ştiinţifice bune pentru a trimite oamenii înapoi, acolo”, a precizat Graham.

 

money.ro

NASA a descoperit vulcani neobişnuiţi pe faţa nevăzută a Lunii
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)