May 302010
 

Un telescop infraroşu construit pentru a studia formarea stelelor, a exoplanetelor şi a altor fenomene, a fost inaugurat, în zbor, la 13.000 de metri altitudine.

Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy sau SOFIA, a decolat de la Palmdale, California, la 1.00 AM, ora locală, pentru un zbor de test. Dezvoltarea a durat 13 ani şi a fost condusă de NASA şi German Aerospace Center.

Telescopul are un diametru de 2,5 metri, de trei ori mai mare telescopul infraroşu spaţial Spitzer al NASA, şi este montat pe un Boeing 747 modificat care va zbura de două-trei ori pe săptămână pentru următorii 20 de ani.

Observaţiile vor fi făcute la 13.000 de metri altitudine, mult deasupra stratului de vapori de apă ai Pământului. SOFIA este aproape la fel de capabil precum un telescop spaţial, dar fără corturile de lansare. Poate fi echipat cu instrumente noi şi adaptat pentru diverse studii.

Zborul iniţial a fost efectuat pentru calibrarea instrumentelor şi pentru a evalua capacităţile telescopului. La fel ca la un telescop terestru, oamenii de ştiinţă pot lucra direct el, avionul având loc pentru 15 astronomi şi ingineri.

sursa realitatea.net

NASA a lansat primul telescop aerian din lume. VEZI FOTO
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.