Jul 192010
 

Exploziile puternice de radiaţii gamma sunt produse de către supernove.

Lumina care a semnalat probabil naşterea unei găuri negre a fost atât de puternică încât a orbit un telescop NASA, deşi sursa radiaţiei este la cinci miliarde de ani lumină.

De pe orbita sa din jurul Pământului, telescopul Swift investighează cerul încă din 2004, căutând surse misterioase de radiaţii, numite explozii de radiaţii gamma.

Razele gamma sunt printre cele mai energetice forme de energie, ceea ce înseamnă că sunt capabile să traverseze materia mai bine decât razele X, a spus cercetătorul David Burrows care lucrează la telescopul Swift. Din acest motiv putem observa radiaţiile gamma care provin de la marginea universului cunoscut.

Pe 21 iunie, o explozie luminoasă de radiaţii gamma, ce a durat un minut, s-a dovedit atât de puternică încă softul telescopului Swift s-a închis temporar. „A fost atât de luminoasă încât a saturat instrumentele”, a declarat Burrows.

Swift nu a fost avariat, dar nu a mai putut fi folosit timp de o săptămână.

sursa realitatea.net

Naşterea unei găuri negre a orbit telescopul Swift
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.