Apr 172010
 

Norul a ajuns în România în această dimineaţă, în jurul orei 6:00. Potrivit ultimelor estimări, norul de cenuşă trece peste partea de nord-vest a ţării, la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri. Nicio aeronavă nu decolează şi nu aterizează de pe cele 11 aeroporturi din ţară care au fost închise. Aeronavele care aveau culoar de zbor prin zonele afectate de norul de cenuşă trebuie să facă ocol pentru a ajunge la destinaţie.

Norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda a intrat în România prin nord-vestul ţării. Potrivit ultimelor estimări, norul de cenuşă va trece la o altitudine de 6.000 – 10.000 de metri.

“În acest moment nu există riscul ca norul să se depună la sol”, a declarat premierul Emil Boc, în urma convocării comitetului de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă. El a precizat că nu se face nicio recomandare specială populaţiei, cel puţin în acest moment.

Începând de sâmbătă, ora 00.00, activitatea peaeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureş şi Cluj a fost întreruptă. Începând cu ora 07.00, aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava s-au închis. La ora 9:00, alte două aeroporturi au fost închise, la Arad şi la Timişoara, iar la ora 12:00 s-a închis şi cel de la Sibiu.

Spaţiul aerian din România este parţial închis începând de sâmbătă, ora 00.00, pe sectorul de nord-vest al ţării, din cauza norului de cenuşă generat în urma erupţiei vulcanice din Islanda care se îndreaptă spre România, a declarat, vineri, pentru NewsIn, Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Decizia a fost luată chiar dacă autorităţile au asigurat populaţia că nu există niciun pericol, întrucât norul se află la mare altitudine.

VEZI LISTA CURSELOR ANULATE ÎN ROMÂNIA

Premierul Emil Boc  a convocat, vineri, comitetul de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă. În urma întrunirii, el a declarat că, în acest moment, nu există pericolul ca norul să se depună la sol şi să afecteze populaţia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Centrul Internaţional de Avertizare pentru aviaţie estimează că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda se va apropia de nord-vestul teritoriului în cursul zilei de astăzi, mai exact în Maramureş.

“Administraţia Naţională de Meteorologie a informat, în această dimineaţă, (n.r. vineri) Ministerul Mediului şi Pădurilor, în legătură cu erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oară miercuri, 15.04.2010, la numai două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută. Astfel, din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică – Volcanic Ash Advisary (VAAC), rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România, dar se va apropia de nord-vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie“, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Ministerul Mediului.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat la finalul comitetului de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă că deplasarea norului se actualizează din trei în trei ore. El a asigurat că, cel puţin până astăzi, la ora 12:00, nu există posibilitatea ca un nor poluant să ajungă pe teritoriul României.

Ministerul precizează că agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale.

Spaţiul aerian rămâne închis în Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Franţei (inclusiv aeroporturile pariziene), unele părţi din Germania (între care Dusseldorf, Koln, Hamburg, Berlin şi Frankfurt) şi unele zone din Polonia, între care Varşovia, a precizat Eurocontrol.

sursa:realitatea.net

Norul vulcanic a ajuns în nord-vestul României, în această dimineaţă. 11 aeroporturi din ţară, închise
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.