Jun 172010
 

Descoperirile legate de cea mai mare planetă gazoasă din sistemul nostru solar ar putea schimba felul în care privim universul.

Este posibil ca măsurătorile făcute de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), ce stau la baza dovezilor cu privire la modelul standard al cosmologiei, să fie greşite din cauza planetei Jupiter, susţin o serie de specialişti.

Cosmologia, aşa cum este ea înţeleasă acum, include prezenţa materiei întunecate, a energiei întunecate şi posibila inflaţie a universului imediat după Big Bang. Un astrofizician crede că observaţiile făcute cu ajutorul WMAPar putea fi influenţate de Jupiter şi de radiaţiile neuniforme ale aceste plante.

Potrivit newscientist.com, WMAP detectează fotoni ai fondului cosmic de microunde sau pur şi simplu ecoul Big Bangului, folosind aceste măsurători pentru a determina temperatura spaţiului.

Din 2007, Tom Shanks de la the University of Durham din Marea Britanie este un critic al modelului standard. Acesta a observat o serie de discrepanţe între măsurătorile WMAP şi propriile măsurători, făcute cu ajutorul razelor X, asupra unor grupuri de stele. A presupus iniţial că este o problemă cu propriile echipamente, deoarece avea încredere că datele de la WMAP sunt corecte.

Pentru a calibra detectoarele de microunde, cercetătorii de la WMAP folosesc planeta Jupiter despre care se crede că este o sursă constantă de microunde.

Acum Shanks şi un studentul său eminent Utane Sawangwit au recalibrat propriul telescop folosind galaxii care au fost şi ele investigate de către satelit. Rezultatul este, însă, un fapt despre care oamenii de ştiinţă de la WMAP au declarat că nu este posibil. De exemplu, un string cosmic într-o singură dimensiune (un defect în structura spaţiu-timp) sau legi modificate ale gravitaţiei ar putea explica îngrămădirea de materie care acum este atribuită materie întunecate. „Dacă avem dreptate, ar fi extraordinar de important pentru cosmologie”, a declarat Shanks.

Este totuşi neclar de ce Jupiter ar fi de vină pentru slaba calibrare a satelitului. „Această problemă nu este încă rezolvată”, a mai adăugat Shanks. Lucrarea sa va părea în Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Pe de altă parte, echipa WMAP nu este de acord cu studiul. Ei susţin că sursa radio observată de către cercetătorii ce contestă rezultatele satelitului, este într-o zonă care are o temperatură uşor mai ridicată decât restul, fapt care ar influenţa negativ calibrarea.

sursa realitatea.net

Noţiunile despre univers ale omenirii ar putea fi greşite, din cauza lui Jupiter
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.