Jan 102012
 

Pe naditor mamaliga cu ou, miere si arpacas, ,framantata cu faina de orez si data si pe deasupra, inainte de a fi pusa pe naditor iar pe carlig pufuleti mici, galbeni, cu aroma de miere. Astia selecteaza intr-adevar. Daca puneam 2 viermusi si pufuletele pe varful carligului, luam garantat ten. Foarte bine se prinde novacul la carlig galben. Garantat si verificat de multe ori. Nu stiu de ce-i place mai mult dar poate crede ca-i din aur si vrea sa-si faca piercing. :D

Pe piata se gaseste o nada speciala pentru pescuitul pestilor care se hranesc cu plancton (zoo sau fitoplancton). Erau niste bulgari cu diametrul de ~10cm, de o consistenta tare, in care se insera o tija care se atasa liniei de pescuit(ca si lestul). In vecinatatea acestei bile compusa din particole care alcatuiesc planctonul, se plasa cirligul,cu diferite momeli, uneori se prindea si cu cirligul gol. Nu era important ce e in cirlig, deoarece , novacul aspira norul care se forma prin dizolvarea acelei bile, si implicit cirligul.
Pufuletele era preferat deoarece ridica cirligul de pe fundul apei, iar novacul, prin modul sau de hranire(filtrare) aspira si cirligul.
Eu am prins si la vierme si la porumb si la puffy, dar nu am gasit o momeala sa selecteze, exclusiv novacul. Mai prindeam si alte specii de pesti,dar asta a fost metoda cea mai prolifica din punct de vedere a pescuitului SPORTIV a acestui peste.

Un fir de 25 zik eu ca e suficient, o montura fina si o pluta micutza. Pe carlig sau triling se pune un expandat. Toata treaba este nada, (cu efect de nor), cu care trebuie insistat in jurul plutei. Novacul intradevar aspira norul, iar un expandat sau un technopuffy isi face cel mai bine treaba in acel minim de curent, din aspiratia novacului. In momentul in care nu mai trag carashii, ishi face prezenta novacul. S-a intamplat sa prind asa si destul de mult ten, dar in general toti Fitofagii ishi fac prezenta, fie ca este vb de novac, scoicar, sanger…

Montura  simpla:un momitor fix si doua carlige legate de capatul lui cu firul de o lungime care sa nu depaseasca momitorul.Pe momitor pun mamaliga dulce si carligele le las libere(nu bagate in mamaliga)cu un pufi galben pe ele.

La pescuitul novacului,si in general al pestilor planctonofagi,efectul de norisor al nadei e cel mai important,nu conteaza ca dai cu pufulete,sau cu alta momeala…el nu vine la pufuletele de pe carlig…e atras de acel norisor pe care il face nada,pe care el il aspira(filtreaza)..si in acest fel ia si carligul…eu personal si alti prieteni de-ai mei punem pe ace bilute de polistiren,deoarece nu cad de pe ac in timp,cum cade pufuletele(cand il ciuguleste un caras de ex…)….fir in drill.

Am prins  novac de 14 ,12,10kg si mai mici la o metoda simpla si la indemina oricui cu scule mai bune de pescuit.montura simpla fara pluta doar ac,si fir textil,si momeala este crastavete taiat rondele sau miez de papura tot rondele sa pluteasca si intra fara probleme,batul sa fie rezistent ca au forta.

Pe momitor se pune un mix la care mai poti adauga unul din prafurile urmatoare:faina,lapte praf,faina de orez etc. tot ce creeaza norisor,important este ca mixul sa ramana pe momitor tot timpul, eu asa am avut cele mai bune rezultate,pe ac am folosit un technopuf pt. ai da acului flotabilitate ;) .
Cea mai simpla reteta este uramatoare : miez de paine inmuiat in lapte,il framanti dupaia cu putina faina si gata,atentie la cantitatea pe care o faci,vara se acreste daca faci mult ;).

RETETA:Mamaliga framantata cu faina,lapte praf,praf de oua si otet .

fir intins

Novacul
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)