Aug 142010
 

Numele acestui număr provine de la presupunerea că nici măcar Atotputernicul nu ar putea să rezolve puzzle-ul mai repede.

Chiar dacă a durat 15 ani pentru a se ajunge în acest punct, acum este clar că orice combinaţie a cubului Rubik poate fi rezolvată în maximum 20 de mişcări.

Echipa condusă de Tomas Rokicki de la Palo Alto, California, şi-a petrecut ultimii 15 ani încercând să găsească numărul lui Dumnezeu al cubului Rubik, adică numărul minim de mişcări din care poate fi rezolvată orice variantă. Rokicki redusese acest număr la 22 în 2008, dar a ştiut că se poate şi mai bine.

Numele acestui număr provine de la presupunerea că nici măcar Atotputernicul nu ar putea să rezolve puzzle-ul mai repede.  Numărul de combinaţii posibile este uriaş, fiind calculat la 4,29 x 10 la puterea  19. Chiar şi în urma simplificării metodei de căutare, echipa de cercetători a rămas cu foarte multe posibilităţi. Unui calculator normal i-ar fi luat 35 de ani să termine operaţiunea de calculare.

Potrivit NewScientist.com, Rokicki a cerut ajutorul Google şi a reuşit să facă calculele necesare în doar câteva săptămâni, dovedind pentru totdeauna ceea ce matematicienii au susţinut de mult timp: orice combinaţie a cubului Rubik poate fi rezolvată în maximum 20 de mişcări.

sursa realitatea.net

Numărul lui Dumnezeu al cubului Rubik, coborât la 20
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.