Mar 242010
 

Lipsa locurilor de muncă vacante din România şi salariile foarte mici oferite i-a determinat pe mulţi români  să plece la muncă în alte state europene. Nivelul ridicat al şomajului anunţat în UE nu i-a speriat. Occidentalii preferă ajutorul de şomaj în locul muncii de jos, iar acestă mentalitate a fost benefică românilor. Numai în primele două luni ale anului au ales să lucreze în străinătate aproximativ 21.000 de români. Cifra este de 20 de ori mai mare decât cea înregistrată în primul trimestru al lui 2009.

Potrivit datelor furnizate de reţeaua EURES, în primele 2 luni ale lui 2010, un număr de 20.854 de cetăţeni romani au obţinut contracte de muncă în diverse state europene. Numărul este de 20 de ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut, când doar 1.022 cetăţeni români au obţinut contracte de muncă în state europene.

“În general persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate înregistrate în evidenţele ANOFM solicită locuri de muncă în Spania, Germania, Marea Britanie şi mai nou, în ţările scandinave”, a spus managerul EURES,  Camelia Mihalcea.

Germania, destinaţia preferată a românilor pe timp de criză

Preferata românilor a fost de departe Germania: aproape 20.000 de persoane au ales această destinaţie. Pe locul doi în topul preferinţelor s-a aflat Spania, cu puţin peste 1.000 de contracte încheiate cu români.

Ambele ţări europene se confruntă şi ele, în această perioadă cu o rată ridicată a şomajului, însă, munca necalificată rămâne să fie prestată tot de români.

Astfel, au fost puţine locuri de muncă oferite pentru persoanele cu nivel ridicat de instruire. “De cele mai multe ori, principalul motiv al migraţiei externe il constituie salariul atractiv. Pentru persoanele cu un nivel de instruire superior (medici, ingineri), pe lângă motivaţia financiară, se adaugă dorinţa de specializare şi perfecţionare şi dezvoltare a carierei” a explicat Camelia Mihalcea.

Potrivit EURES, 19.714 români au plecat să muncească în Germania.  Cei mai mulţi dintre ei (17.824 de persoane) s-au dus în calitate de “lucrători necalificaţi în agricultură”, pe un contract de 6 luni şi cu un salariu de 800 de euro pe lună.  Mulţi români au ales să fie “expozanţi” în Germania: 707 oameni au primit un contract de 6 luni cu 800 de euro lunar, şi alte 358 de persoane au primit un contract de 9 luni cu un salariu de 1.100 de euro.

Aproape 20 de români au plecat pentru un an de zile în Germania, pe funcţii precum “Personal Hoteluri şi Gastronomie”,” Personal Menaj” şi “Lucrător oaspete în agricultură”.  Salariile acestora variază între 1.292 şi 1.500 de euro lunar.

Cel mai mare salariu oferit în Germania a fost de 1.700 de euro lunar. Aceasta este suma pe care o vor primi timp de trei ani 10 români care vor fi “personal menaj” într-unul din oraşele nemţeşti.

În Spania, cei mai căutaţi sunt tot căpşunarii

În Spania au plecat în primele două luni 1.023 de persoane. 1022 dintre acestea vor fi “lucrători necalificaţi pentru recoltarea de căpşuni” şi vor primi 37 de euro pe zi timp de 3 luni. O singură persoană a primit un contract de “asistent medical”  pe perioadă nedeterminată cu un salariu de 1.200 de euro brut lunar.

Pe locul trei în preferinţele românilor a fost  Danemarca. 90 de persoane vor fi “lucrători necalificaţi pentru recoltarea de căpşuni, zmeură şi legume din ferme şi vor primi aproximativ 10 euro pe oră, şi trei persoane vor fi “grădinari în sere” cu contrcte între trei şi opt ani şi un salariu brut lunar de 1.370 de euro.

Nici Marea Britanie nu a fost uitată de români. 20 de persoane au ales să fie “lucrători necalificaţi în femele londoneze de cultivare a salatei”. Acestea vor primi 5,81 de lire brut pe oră.

Cel mai mare salariu, de 4.100 de euro a fost oferit românilor în Elveţia

Un asistent medical va primi cel puţin un an un salariu lunar de 4.100 de euro.  Tot în ţara cantoanelor a mai plecat un angajat în “marketing” pentru un salariu de 2.733 de euro pe lună.

Franţa şi Italia au fost ţările “evitate” de români. Numai câte o persoană au ales aceste state în primele două luni din 2010.  În Franţa a plecat un Kinetoterapeut pentru un an şi va primi un salariu de 2000 de euro pe lună, iar în Italia un român se va ocupa de “îngrijirea unei persoane vârstnice” pentru 650 de euro net lunar.

sursa:realitatea.net

Numărul românilor plecaţi în străinătate a crescut de 20 de ori. VEZI UNDE ŞI PE CE SALARII AU PLECAT
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.