Jun 192010
 

Cometa McNaught C/2009 R1 este cea mai mare şi mai luminoasă cometă cunoscută până acum.

O cometă verde poate fi observată cu ochiul liber, fără telescop sau binoclu, în fiecare dimineaţă din această săptămână.

Cometa McNaught C/2009 R1 a devenit extrem de luminoasă săptămâna aceasta, după ce s-a apropiat de Pământ la circa 170 de milioane de km depărtare.

C/2009 R1 poate fi găsită în direcţia nord-est şi arată ca o sferă luminoasă, dar de intensitate slabă, ce poate fi văzută cel mai bine înainte de răsăritul soarelui.

“Întrucât nu este foarte intensă, trebuie observată într-un loc cu cât mai puţină poluare luminoasă”, a declarat astronomul Anthony Cook, de la Observatorul Griffith din Los Angeles.

Cometa va putea fi văzută până pe 24 iunie, pe un cer fără Lună; după 26 iunie va ajunge prea aproape de Soarepentru a mai putea fi vizibilă.

Cometa verde străluceşte aşa de intens doar o dată la patru ani, a declarat Cook. Ea este una dintre cele mai mari şi mai luminoase comete cunoscute.

Când C/2009 R1 se apropie de Soare, gheaţa de pe ea se topeşte, lăsând în spatele ei o dâră de gaz şi praf. Această reacţie formează o coadă albastră de monoxid de carbon ionizat, lungă de 1,6 milioane de km.
Prin binoclu, aceasta pare la fel de mare ca Luna Plină.

Nucleul cometei are doar câţiva kilometri diametru şi este înconjurat de un nor verde de gaz, de 400.000km diametru – aproape distanţa de la Terra la Lună.
sursa:realitatea.net

O cometă verde este vizibilă cu ochiul liber până pe 24 iunie
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.