Dec 142010
 

Ar putea fi destinaţia perfectă pentru cei care iubesc pietrele preţioase. Din păcate, temperatura este de 2.315 grade Celsius, iar planeta se află la peste 1.000 de ani lumină de Terra. În plus, este “devorată” încet de steaua sa.

Astronomii au descoperit căimensa planetă ar putea fi acoperită de munţi din diamante. Planeta, un gigant de gaz denumit WASP-12b, conţine o cantitate enormă de carbon, fiind prima lume bogată în carbon descoperită de cercetători.

Este posibil ca WASP-12b să fie plină de grafit, diamante şi chiar o formă mai exotică a carbonului, în interiorul său, sub stratele de gaze, potrivit oamenilor de ştiinţă.

“Această planetă subliniază cât de diverse sunt lumile din spaţiu”, a declarat Nikku Madhusudhan de la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, principalul autor al studiului, publicat în revista Nature.

“Planetele bogate în carbon ar fi exotice în toate felurile posibile – în formare, interior, atmosferă”, a precizat cercetătorul.

Studiul susţine teoriile potrivit cărora planetele stâncoase bogate în carbon, mai puţin masive decât WASP-12b ar putea exista în jurul altor stele. Pământul are roci precum cuarţul şi feldsparul, care sunt făcut de silicon şi oxigen plus alte elemente.

O planetă bogată în carbon ar putea fi o lumea cu totul diferită.

“O lume dominată de carbon va avea o mulţime de roci din carbon pur, precum diamantul sau grafitul”, spune Joseph Harrington de la University of Central Florida, din Orlando. “Într-o astfel de lume, un inel făcut din sticlă va fi cel mai preţios, cel din diamante fiind ceva extrem de banal”, a explicat Mark Kuchner, astronom la NASA.

WASP-12b este de 1,4 ori mai masivă decât Jupiter şi se află la 1.200 de anilumină de Terra.

Îşi orbitează steaua într-o zi, iar una din feţele sale este întotdeauna îndreptată spre soare. Este atât de aproape de steaua sa, încât gravitaţia stelei a alungit planeta.

sursa realitatea.net

O planetă îndepărtată are munţi din diamante
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.