May 072010
 

O rachetă nouă cu plasmă, construită ca alternativă pentru deplasarea către Staţia Spaţială Internaţională, ar putea primi propria misiune: vizitarea unui asteroid.

Echipată cu un sistem de propulsie electric, racheta numită momentan Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMIR) este construită cu scopul de a duce în viitor astronauţii către Marte, în maxim 45 de zile, mult mai puţin decât cele nouă luni cât ar dura cu mijloace tradiţionale. O călătorie mai scurtă reduce riscul expunerii astronauţilor la radiaţii cosmice şi solare care sunt în acest moment principalul inamic al unei misiuni către planeta roşie.

Ajungerea la un asteroid ar fi o demonstraţie puternică pentru tehnologia lui VASIMIR care foloseşte unde radio pentru ionizarea combustibilului care ar putea fi argon, xenon sau hidrogen. Temperatura obţinută este de 20 de ori mai mare decât cea de pe suprafaţa Soarelui. În locul duzelor metalice, VASIMIR va folosi câmpuri magnetice.

„Dintr-o dată, viitorul este aici”, a declarat inventatorul VASIMIR, Franklin Chang-Diaz. Acesta este şi fizician şi a zburat de şapte ori cu naveta spaţială, până în 2005.

Chang Diaz a strâns milioane de dolari de la investitori particulari şi a ajuns la un prag critic al dezvoltării rachetei, anul trecut, când a executat un test cu succes al noului motor, într-o cameră vidată.

„Motorul funcţionează acum”, a spus Chang Diaz pentru Discovery News. „Avem multe obstacole şi provocări, dar şi foarte multă muncă. Dacă ne uităm la ce s-a ântâmplat în cei cinci ani de când am plecat de la NASA, rezultatele sunt extraordinare”.

Ad Astra, compania fostului astronaut şi actualmente fizician, va efectua primul zbor test, către ISS, în 2014, pentru ca mai apoi să ajungă la asteroizi în urma colabărării cu NASA, cel mai probabil în 2017, dacă proiectul său va fi aprobat.

sursa:realitatea.net

O rachetă inovatoare, propulsată de un motor cu plasmă, ar putea zbura în 2014
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.