Jul 302011
 

 

Date obţinute de geologi pe coasta Pacificului din Canada indică faptul că fractura tectonică se află cu 7 km mai în profunzime decât se credea anterior, trecând prin straturile groase de roci sedimentare spre est.

Pe coasta Pacificului din Canada se înregistrează o acumulare importantă de energie seismică, fapt ce ar putea duce la un cutremur puternic, semnalează geologi de la Simon Fraser University în ultimul număr al revistei Nature Geoscience, citat de Agerpres.

Aceste concluzii intervin după un ciclu de investigaţii într-o zonă ‘de tranziţie’ de 200 de km în perimetrul insulei Vancouver la intersecţia între placa tectonică Juan de Fuca şi placa continentală nord-americană.

Datele obţinute de geologi indică faptul că fractura tectonică se află cu 7 km mai în profunzime decât se credea anterior, trecând prin straturile groase de roci sedimentare spre est. ‘În caz de cutremur, evenimentul seismic va afecta o zonă mai extinsă’, menţionează într-un interviu acordat ziarului The Vancouver Sun profesorul de seismologie Andy Calvert de la Simon Fraser University.

Coasta Pacificului reprezintă cea mai activă zonă din punct de vedere seismic din Canada. În zona insulei Vancouver, în ultimii 70 de ani s-au înregistrat peste 100 de replici cu magnitudinea de cinci sau mai multe grade. Cel mai puternic cutremur a avut loc aici în ianuarie 1700, cu o magnitudine estimată între 8,7 şi 9,2 grade. Valul seismic ce a urmat a ajuns până în Japonia, parcurgând o distanţă de 7000 de km.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Oameni de ştiinţă: Canada este ameninţată de un cutremur puternic
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.