Apr 032010
 

"Am părăsit România pentru că Nicolae Ceauşescu mi-a cerut să-i elimin pe cei mai cunoscuţi jurnalişti ai postului de radio Europa Liberă", este mărturisirea făcută pentru prima oară de fostul şef al spionajului românesc, Ion Mihai Pacepa. Dezvăluirea apare în cartea sa ,"Orizonturi roşii", care va ieşi pe piaţă în mai, în ediţie revizuită. Ziariştii de la "Adevărul" au primit câteva fragmente din carte.

Ion Mihai Pacepa îşi aminteşte că în data de 22 iulie 1978 se afla cu Nicolae Ceauşescu pe plaja lacului Techirghiol. Partidul şi Securitatea amenajaseră acolo o porţiune numai pentru dictator, care îşi făcuse un obicei să se trateze cu nămol împotriva reumatismului şi a impotenţei.

“Doar când am ajuns, în aceeaşi barcă, în mijlocul lacului, unde nimeni nu ne putea auzi, am înţeles în sfârşit motivul real pentru care Ceauşescu m-a chemat de urgenţă la Neptun. El a bătut încet apa cu mâinile, până când umărul lui a atins umărul meu, şi mi-a murmurat în ureche: «N-Noel t-trebuie omorât!»”

Noel Bernard era directorul programului în limba română al postului de radio Europa Liberă, căruia Ceauşescu îi vroia de mult capul, spune Pacepa. Metoda preferată de dictator era pulberea de izotop de taliu primită de la KGB care, potrivit descrierii trimisă de Moscova, odată ingerată, provoca o formă letală de cancer galopant. Discuţia a continuat.

“Dup’aia celelalte vespi, una dup’alta. Începând cu Goma şi Georgescu. La ăştia le dai Semtex, m-a instruit Ceauşescu profesional. Semtex era un exploziv greu de detectat produs de securitatea cehoslovacă, pe care DIE îl primise recent din Moscova pentru a-l folosi în acţiuni teroriste internaţionale. Un pachet plin cu Semtex, să-i facă carne tocată. Apoi trebe distrus întreg vesparu”, mărturiseşte Pacepa în cartea sa c-ar fi spus Ceauşescu.

Potrivit fostului şef al DIE, acela a fost momentul care l-a ajutat să se desprindă definitiv de comunism şi de regimul de la Bucureşti.

sursa realitatea.net

Pacepa: Ceauşescu mi-a cerut să-i elimin pe jurnaliştii de la Europa Liberă
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.