Mar 212010
 

După PSD şi PNL, a venit şi rândul PD-L. Şedinţa Colegiului Director de duminică va stabili data Convenţiei Naţionale, când se vor alege noul preşedinte al partidului şi noul statut. Stoica vrea alegerea prim-vicepreşedinţilor PD-L pe listă, Anastase şi Stolojan cer uninominal.

Comisia de statut va supune atenţiei o organigramă a conducerii care, pe lângă preşedinte, cuprinde patru posturi de prim-vicepreşedinţi, 15 de vicepreşedinţi, un secretar general, şase secretari executivi şi opt secretari pe domenii specifice, aceştia urmând să reprezinte “Guvernul din umbră” al partidului pentru a forma specialişti pentru guvernare.

În ce priveşte data Convenţiei, există două curente de opinie. Dacă se va decide că alegerile vor începe cu nivelul de jos, al comunelor, oraşelor şi judeţelor şi apoi la centru, Convenţia Naţională ar putea avea loc cel mai probabil în septembrie. Dacă majoritatea se va pronunţa pentru alegeri de sus în jos, Convenţia ar putea avea loc în luna mai.

Membrii Colegiului trebuie să decidă şi dacă cei patru prim vicepreşedinţi şi secretarul general vor fi aleşi uninominal, sau pe o listă a celui care va câştiga preşedinţia partidului. Modalitatea de alegere a celor patru prim-vicepreşedinţi ai PD-L împarte partidul între cei ce doresc vot uninominal, precum Theodor Stolojan şi Roberta Anastase, care par a face parte din curentul majoritar, şi cei care doresc listă, precum Valeriu Stoica.

Înaintea Colegiului Director de duminică, opiniile în PD-L privind procedura de alegere a conducerii partidului la Convenţia Naţională sunt împărţite. Pe de o parte, sunt cei care doresc ca toate persoanele din conducerea partidului să fie alese uninominal, în timp ce alţii susţin o variantă apropiată de prevederile statutare actuale. În speţă, este vorba ca prim-vicepreşedinţii să fie aleşi pe o listă închisă, la propunerea celui care va câştiga şefia partidului.

Preferinţa pentru alegerea celor patru prim-vicepreşedinţi odată cu preşedintele este opţiunea vicepreşedintelui PD-L Valeriu Stoica. “Eu susţin ca cei patru prim-vicepreşedinţi să fie numiţi la propunerea celui care va prezenta la Convenţia Naţională moţiunea câştigătoare. Atenţie, acest lucru se aplică doar la prim-vicepreşedinţi, nu şi la secretarul general care cred că ar trebui ales uninominal”, a declarat Valeriu Stoica.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase crede în oportunitatea alegerilor uninominale. “Sunt argumente pro şi contra pentru fiecare poziţie. Eu una am susţinut votul uninominal. Un vot pe listă pentru prim-vicepreşedinţi ar fi în ideea ca aceştia patru să susţină demersurile preşedintelui şi să facă o echipă unită la conducerea partidului”, a declarat Anastase pentru NewsIn.
Un alt partizan al votului uninominal generalizat este prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan. “Eu mi-am exprimat de mai multe ori opţiunea de a lăsa la latitudinea participanţilor la Convenţia Naţională, care vor fi în număr destul de mare, de circa 1800, cifra este doar estimativă, să poată alege prin vot uninominal întreaga conducere”, a declarat Stolojan pentru NewsIn. El a admis că, în cadrul comisiei de statut , poziţia majorităţii a fost în favoarea tezei contrare, însă a evitat să facă un pronostic asupra deciziei care va fi luată în Colegiul Director. Democrat-liberalul a precizat că susţinătorii tezei votului pe listă au invocat, în cadrul discuţiilor, necesitatea constituirii unei echipe unite care să gestioneze activitatea curentă a partidului. “Este şi vorba de faptul că cei patru vor fi potenţialii viitori preşedinţi ai partidului, şefi ai statului sau prim-miniştri şi trebuie să întrunească o serie de calităţi care reies mai greu în urma votului dintr-o Convenţie”, a adăugat Stolojan.

Pe de altă parte, conform unor surse democrat-liberale, curentul majoritar în partid ar fi ca şi cei patru viitori prim-vicepreşedinţi să fie aleşi uninominal varianta cea mai probabilă fiind ca membrii Colegiului Director să voteze în acest sens. “Dacă prim-vicepreşedinţii candidează tot pe listă, ce rost mai are atunci să organizăm alegeri în partid?”, a spus un democrat-liberal.

Colegiul Director este chemat să se pronunţe şi asupra datei Convenţiei Naţionale, fiind vorba de două variante de lucru: mai sau septembrie. Roberta Anastase spune că discuţiile au vizat dacă este oportun ca alegerile la vârf să abă loc în mai , pe actuala structură a partidului sau în septembrie când va fi fost finalizate alegerile interne în organizaţiile de la baza partidului. În schimb, Stolojan a invocat un considerent în sprijinul organizării Convenţiei în mai. “Dacă facem Convenţia în toamnă, se vor face alegeri în organizaţiile judeţene, iar în cele cu rezultate mai puţin bune există riscul reproducerii actualelor conduceri”, a spus Stolojan.

sursa:realitatea.net

PD-L decide duminică data la care se alege noul preşedinte şi noul statut al partidului
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.