Mar 172010
 

Opoziţia vrea să obţină 2 din 3 mandate de judecători la Curtea Constituţională. PD-L le ţine pe toate pentru el

Negocieri serioase se preconizează în această perioadă între putere şi opoziţie pentru ocuparea a trei locuri care vor fi eliberate, la începutul lunii iunie, la Curtea Constituţională. Mandatele judecătorilor desemnaţi de şeful statului şi de Parlament expiră, viitorii numiţi urmând să preia aceste posturi pentru 9 ani. PSD şi PNL par să se fi hotărât deja asupra persoanelor pe care le doresc pentru Curtea Constituţională, cu toate că PD-L vrea să-i nominalizeze singur pe toţi cei trei judecători.

Democrat-liberalii sunt avantajaţi de prevederile legale, care nu specifică faptul că un par tid anume trebuie să desemneze un jude cător, această misiune revenind Ca merei Deputaţilor şi Senatului.

Dorneanu şi Meleşcanu, oferta opoziţiei.

Rolul lui Patriciu

Cum, în ambele foruri legislative, de ţine majoritatea, PD-L va veni cu pro priile propuneri, ignorându-le pe cele ale opoziţiei. Neştiind dacă îi va putea combate pe democrat-liberali, PSD se gândeşte totuşi să-l desemneze, pentru unul dintre cele trei locuri care vor rămâne vacante, pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu. Deocamdată nu a fost luată vreo decizie în acest sens, discuţiile fiind purtate doar la nivel neoficial. Dacă liberalii vor reuşi să desemneze o persoană pentru un mandat de judecător, aceasta va fi, cel mai probabil, vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

La începutul lunii, el recunoştea că este interesat de un post la Curtea Constituţională: “Nu am ascuns niciodată că la experienţa pe care o am şi la pregătirea pe care o am, posibilitatea unei activităţi la Curtea Constituţională m-ar interesa. Dar cum şi în ce condiţii, asta e prematur să vorbim acum. Dar da, pot să confirm că mă interesează în principiu un mandat de judecător la Curte”. Surse din PNL susţin că partidul nu va negocia cu PD-L susţinerea lui Meleşcanu, dat fiind că acesta nu este un apropiat al preşedintelui liberal Crin Antonescu. Acesta a recunoscut că, deşi îl susţine pe Meleşcanu, PNL nu va face mai mult decât să îl voteze în Parlament. De cealaltă parte, PD-L nu-l acceptă pe Meleşcanu din cauza relaţiilor foarte apropiate pe care acesta le are cu Dinu Patriciu. “Să nu uităm că Patriciu are procese, deci interese în justiţie, şi că avocaţii săi pot invoca excepţii de neconstituţionalitate”, spunea un lider democrat-liberal.

Obiectivul: majoritate pedelistă la Curte

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, a anunţat deja conducerea Camerei Deputaţilor, că pe 7 iunie îi expiră mandatul, după ce a fost numit judecător pe 15 mai 2001. La aceeaşi dată expiră şi mandatul lui Nicolae Cochinescu, numit la propunerea Senatului, iar un alt judecător care va pleca este Petre Lăzăroiu, numit de Preşedinţie.

Cel mai probabil, Traian Băsescu îl va nominaliza tot pe el. PD-L va deţine majoritatea cu 5 din 9 judecători dacă va reuşi să-i desemneze pe noii membri, având în vedere că mai are un reprezentant la Curte, pe Augustin Zegrean, şi un susţinător, de la UDMR – Zoltan Puskas. Conform legii, numirea unui judecător la Curtea Constituţională trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor

sursa:gandul.info

PD-L îşi pregăteşte o majoritate şi la Curtea Constituţională
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.