Mar 172010
 

Senatorii democrat-liberali au renunţat, pentru moment, la cererea de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană. Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igaş, a afirmat că practic, demersurile făcute de democrat-liberali privind revocarea "rămân în continuare", doar că i se lasă lui Mircea Geoană timpul rezonabil de a se adresa CCR, aşa cum a anunţat săptămâna trecută.

Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igaş, a anunţat că democrat-liberalii renunţă pentru moment la cererea de revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului pentru că doresc să legifereze, nu să se blocheze activitatea acestei camere.

“Practic, toate demersurile făcute de noi rămân în continuare, doar că vă dăm posibilitatea într-un timprezonabil să vă adresaţi Curţii Constituţionale. (…) Noi, cei de la PD-L, ne dorim să legiferăm, să avem o activitate intensă în Senat, nu să ne ducem în altă zonă. Vrem să legiferăm, să avem o anumită stabilitate şi echilibru în Senat. De aceea, vă rog să daţi posibilitatea de fiecare dată tuturor senatorilor să se exprime de la tribună. Regulamentul Senatului vă şi obligă la acest lucru, vrem să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat ieri, ca un grup parlamentar sau membri ai BP al Senatului care au solicitat dreptul la cuvânt şi nu li s-a dat. Noi nu am încălcat Regulamentul Senatului, nici Constituţie şi nici nu intenţionăm să facem acest lucru”, a spus Igaş.

Liderul grupului PSD+PC, Ion Toma, a salutat decizia grupurilor PD-L şi UDMR de a debloca lucrările Senatului şi a precizat că toată neînţelegerea a pornit de la faptul că solicitarea de revocare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, este una neconstituţională, prin urmare nu poate fi introdusă pe ordinea de zi.

La rândul său, liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a ţinut să-şi exprime “satisfacţia faţă de decizia PD-L de a debloca activitatea din Senat”. “Este o decizie înţeleaptă şi vreau să-i felicit pe colegii de la PD-L”, a spus liderul PNL. Haşotti a precizat că are o laudă pentru preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi o critică. “În opinia mea nu aţi încălcat cu nimic Regulamentul, aceasta este lauda. Critica, cu tot respectul domnule preşedinte, nu aţi fost destul de ferm”, i-a reproşat liderul PNL.

De asemenea, din partea UDMR, Verestoy Attila, a amintit că parlamentarii au fost aleşi pentru a legifera, dar fiecare formaţiune are programe politice diferite. “Vom continua şi e bine să continuăm activitatea de legiuire, dar nu putem omite că, de fapt, problema trebuie rezolvată”, a susţinut Verestoy.

Ofensiva împotriva lui Geoană a pornit în urmă cu două săptămâni. Pretextul l-a reprezentat refuzul şefului Senatului de a supune discuţiei solicitarea independenţilor de a-şi păstra locurile din Comisii, pe care le-au pierdut în urma demisiei din partidele din care făceau parte.

Refuzul lui Mircea Geoană a venit după ce aceeaşi solicitare fusese respinsă cu o zi înainte de conducerea Senatului. În apărarea independenţilor au sărit democrat-liberalii, care l-au acuzat pe şeful Senatului de încălcarea regulamentului.

O săptămână mai târziu, în plenul Senatului, a avut loc un adevarat circ. Democrat-liberalii, independenţii şi UDMR-iştii şi-au reluat cererea de revocare a lui Mircea Geoană din functia de preşedinte al Senatului. Pe langă încălcarea regulamentului, ei au invocat un alt motiv în sprijinul solicitarii lor, acela că funcţia de preşedinte al Senatului trebuie să apartină puterii şi nu opoziţiei. În sprijinul lui Mircea Geoană au sărit liberalii şi social-democraţii. La randul sau, Mircea Geoana a spus că analizează posibilitatea de a se adresa Curţii Constituţionale, asta deşi regulamentul Senatului nu este supus Curţii.

Nici marţi democrat-liberalii nu au avut câştig de cauză. Şedinţa plenului Senatului s-a încheiat după ce senatorii au luat o pauză de consultări care a durat până la expirarea programului de lucru, fapt pentru care şedinţa a fost încheiată fără a fi discutate şi supuse votului proiectele de legi programate pentru ziua de marţi.
Senatorul democrat-liberal Traian Igaş a criticat faptul că Ion Toma, liderul grupului PSD+PC, nici măcar nu a negociat cu ceilalţi trei lideri de grup, în pauza de consultări pe care a cerut-o. “O minciună grosolană s-a întâmplat astăzi aici”, a spus el.

sursa:realitatea.net

PD-L renunţă, pentru moment, la cererea de revocare al lui Mircea Geoană
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.