Mar 122010
 

Ministerul Sănătăţii propune schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale, începând aprilie, prin introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a acestora şi dublarea amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu de către medici în afara legii.

Ministerul Sănătăţii propune schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale, începând aprilie/FOTO: frugallawstudent.com
Imaginea 1/1

Persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, Casei de Asigurări şi ai poliţiei, iar dacă nu sunt găsite acasă nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a semnat, vineri, proiectul pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. În premieră, proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament.

Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

Concediile medicale au costat 923 de milioane de lei în 2009

În sistemul propus de ministerul Sănătăţii sunt prevăzute şi măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale. Prin introducerea noilor prevederi ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

“Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s- au înregistrat creşteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2 700 000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem soscoteala ce înseamnă 2. 700.000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

De asemenea, în noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Concediul medical va putea fi prelungit până la 183 de zile

Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate. O altă noutate o reprezintă prelungirea concediului care se va putea face începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91 zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Proiectul de act normativ prevede şi excepţii. Sunt o serie de afecţiuni exceptate, pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se încadrează la afecţiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni. Proiectul va fi publicat pe site-ul ministerului Sănătăţii, vineri, pentru a intra în dezbatere publică. După aprobarea actului normativ de către Guvern şi publicarea în Monitorul Oficial, MS va emite ordinul de ministru cu normele metodologice de aplicare.

sursa:realitatea.net

Persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu
Rate this post
Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.